Amb el d'enguany ja són 51 els anys que Jaume Nin 'clavetaire' elabora els pessebres del Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca, cada Nadal amb un motiu diferent i ben especial. El d'aquest 2020 està dedicat al Cor-Orfeó Parroquial del Vendrell, per commemorar els seus 65 anys d'història. «A començaments d'any no em sortien idees i va ser la meva filla Anna, que està a la junta del cor, la que m'ho va proposar i em va semblar bona idea», explica Nin a TarragonaDigital.
Els pessebres del 'clavetaire' sempre tenen una elaboració complicada, però aquest any encara ho ha estat més. «Arran d'un programa del Canal 33, vaig pensar a fer un globus aerostàtic, però em vaig encallar molt amb aspectes com el diàmetre o l'embut que suposa el coll del globus» apunta Nin. Això el va obligar a canviar el seu mètode de treball, decantant-se per fer el pessebre primer amb fusta de pi, de maneig més fàcil, en lloc de l'habitual fusta de faig.
Una teràpia pel confinament
El pessebre del 2020 serà recordat de manera ben diferent pel seu autor, ja que va començar a treballar-hi just quan començava el confinament estricte del mes de març per l'expansió del coronavirus. Nin admet que l'elaboració de l'obra va ser gairebé com una teràpia per ell: «em va servir per distreure'm més que mai aquells dies, només esperava el moment de venir a treballar-hi».
Nin va dibuixar un atles a la part de darrere del globus, mentre al davant hi va posar els cantaires de l'orfeó com si estiguessin actuant a l'altar major de l'església del Vendrell. A la cistella hi ha el director, junt amb el naixement, i al costat es pot veure un petit tros de la partitura del 'Pessebre' de Pau Casals. Ferran Quesada es va encarregar de la decoració, en un pessebre que, excepcionalment, s'ha fet per duplicat, en fusta de pi i de faig.
El pessebre, al repetidor
Un dels pessebres serà entregat al Cor-Orfeó, mentre que l'altra serà traslladat pels membres del Grup Muntanyenc el diumenge 20 de desembre al repetidor del Vendrell. Els robatoris i el vandalisme que han patit algunes d'aquestes obres en el passat han provocat que, des de fa uns quants anys, ja no es deixin als cims de les muntanyes. Un cop feta la foto al repetidor, l'obra es quedarà a la sala que té l'entitat vendrellenca.