Jaume Nin 'Clavetaire', amb el pessebre que fa el número 50.

Els pessebres 'muntanyencs' del Vendrell compleixen mig segle de vida

Jaume Nin 'Clavetaire' commemora l'efemèride amb un pessebre especial

Durant 50 anys no ha faltat mai a la cita. Jaume Nin, conegut al Vendrell com a 'clavetaire', elabora des del 1970 uns pessebres molt especials que, després, El Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca porta a alguns dels cims o coves de Catalunya. Una iniciativa que Nin va començar junts amb altres membres del grup senderista Blau i Verd, com el desaparegut Pep Bassa, i que ha mantingut al llarg de mig segle de vida

Un pessebre que inclou els altres 49

Per commemorar els 50 anys de la iniciativa, el 'clavetaire' ja tenia clar des de feia temps com seria el pessebre. Per això, enguany va començar a fer-lo molt abans, ja pels voltants del Carnaval. Gairebé nou mesos de feina que han donat com a resultat un pessebre que recull a dins els altres 49 que s'han fet. «A la part del davant hi ha fotografies de tots els pessebres que hem fet aquests 50 anys, mentre que al darrere s'hi detallen els cims on els hem portat», explica Jaume Nin.

A la part de dalt hi ha un fragment d'un poema de Joan Asens, al costat dels noms dels impulsors de la iniciativa. «Era un poema que el Pep Bassa sempre recitava quan deixàvem el pessebre a dalt de cada cim», aclareix Nin. Amb el pessebre dels 50 anys també es fa un homenatge als membres del grup que ja no hi són. El pessebre es completa amb dibuixos dels diferents cims que s'han coronat, en un disseny que, com és habitual, és obra de Ferran Quesada.

 

A la Punta del Sec

Aquest diumenge 22 de desembre el Grup Muntanyenc portarà el pessebre a la Punta del Sec, a Vilaplana. Tot i que els últims quatre anys ja no hi ha anat perquè la seva edat no li ha permès, Jaume Nin no es vol perdre aquesta ocasió especial, i el traslladaran al lloc amb un vehicle. Té 83 anys, però apunta que «mentre m'aguanti seguiré fent el pessebre». Pel seu cap ja deu rondar alguna idea pel que serà el número 51.