El Vendrell sap que estan a punt d’arribar unes noves festes de Nadal quan Jaume Nin ‘el Clavetaire’ mostra el seu tradicional pessebre del Grup Muntanyenc de la Lira Vendrellenca. Són ja 49 anys de forma ininterrompuda —des del 1970— que Nin fa els seus particulars i excepcionals pessebres, gairebé sempre amb motius vendrellencs, i que el Grup Muntanyenc de la Lira s’encarrega de portar a algun cim o cova de Catalunya poc abans del Nadal. Enguany, el pessebre del Clavetaire visitarà el 23 de desembre la Cova de l’Argany, a Capafonts (Baix Camp).
Aquest 2018, Jaume Nin ha fet un pessebre que representa un mapa en relleu del Baix Penedès, a escala 1:400, on es veuen les diferents alçades que té cada municipi de la comarca. «La idea em va costar molt de trobar», confessa Nin a BaixPenedesDiari, «estava completament en blanc, però al final la meva néta em va preguntar per ermites del Baix Penedès per un treball que havien de fer a l’escola, i allò em va despertar». Així, se li va acudir representar un mapa en relleu de la comarca.
Mapa en relleu del Baix Penedès
Agafant com a referència les dades de l’Idescat, el Clavetaire va idear un pessebre en relleu, en el qual cada municipi està fet amb una fusta diferent. L’alçada que s’ha agafat per cada poble és la que té el seu ajuntament respecte al mar. Jaume Nin explica que ha estat una elaboració complicada, començant primer pel dibuix i seguint després «per l’encaix de cadascun dels municipis amb els altres». Aquest cop ha comptat amb l’ajut de Ferran Quesada, que ha acolorit el pessebre amb motius típics de la comarca, com vinyes o masies de pedra seca. En total, ha estat més de sis mesos per fer-lo, del maig al novembre.
Des del 1970 fent el pessebre
L’origen d’aquesta singular iniciativa es remunta al 1970, quan Jaume Nin formava part del grup senderista Blau i Verd, que s’anomenava així en honor als colors del municipi del Vendrell. «Amb el grup anàvem molt sovint al Montsant i un cop, abans de Nadal, el Pep Bassa va suggerir que féssim un pessebre per deixar-lo allà», rememora Nin. El va fer amb quatre dies. Poc es pensava aleshores que aquell seria el primer de 49. Des d’aleshores, no ha passat un any sense que hagi fet el pessebre, que gairebé sempre té motius vendrellencs, com els que va fer de l’Àngel de Tobies, l’orgue de l’església, el Portal del Pardo o els aniversaris d’entitats com els Pastorets o els Nens del Vendrell.
Tots ells s’han anat portant a diferents cims o coves de Catalunya. Segons explica el Clavetaire, «els primers anys els hi deixàvem, perquè la gent en aquella època ho respectava, després va sortir una normativa forestal que ho limitava només al període d’advent». Des de fa uns anys, ja no el deixen al lloc on van, ja que el vandalisme havia causat que prenguessin —o fins i tot cremessin— alguns dels pessebres. Així, tots ells acaben al local que el Grup Muntanyenc té a la Lira. Jaume Nin no sap quants anys seguirà fent aquest pessebre, però el que sí sap és que l’any vinent complirà el seu propòsit d’arribar al número 50. Per aquesta xifra rodona ja fa temps que té clar «quin serà el motiu», tot i que encara no el vol desvetllar, com és lògic. Caldrà esperar d’aquí a un any a saber-ho.