Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de diverses pessetes i una altra d?una pesseta del mundial de l?any 82 a Espanya i una altra de diversos bitllets d?euros

Les pessetes amb la cara de Franco que tothom busca: paguen fins a 36.000 euros

Alguns exemplars estan molt buscats pels col·leccionistes de monedes. Les rareses en algunes monedes poden atorgar-les un valor increïble

La pesseta va ser, fins a l'any 2002, la moneda que utilitzaven els espanyols en les transaccions diàries. Tot i que han transcorregut més de 20 anys des de l'entrada de l'euro, encara hi ha moltes persones que pensen en durs.

El llegat de les pessetes és enorme, no només per la nostàlgia que provoquen, sinó també pel seu valor físic. Els calaixos i guardioles de moltes llars segur que encara guarden bitllets i monedes. Algunes poden assolir un enorme valor, i els seguidors de la numismàtica estan molt atents.

Una de les particularitats de la pesseta és la diversitat de valor. Cada exemplar explica una història única, i la seva raresa, singularitat o presència d'errors d'encunyació o a la llegenda poden elevar-ne el preu. Algunes estan cobejades per col·leccionistes de tot el món, i les cases de subhastes poden oferir grans quantitats de diners.

La moneda amb la cara de Francisco Franco que pot valer fins a 36.000 euros

La pesseta va estar present durant tot el segle XX i, lògicament, aquest període inclou la dictadura franquista (1939-1975). I el rostre de Francisco Franco es troba en alguna de les monedes. Un exemplar de 5 pessetes dissenyat el 1949 es pot subhastar per un preu que oscil·la entre els 12.000 i els 36.000 euros.

Moneda Francisco Franco
Una moneda de 5 pessetes de 1949 | fuenterebollo.com

En aquest sentit, també podem trobar la pesseta Benlliure de 1946, per la qual s'ha arribat a pagar fins a 7.600 euros. El seu alt valor rau en el bust de la moneda, que és poc habitual, i en la poca presència d'exemplars al mercat.

Així mateix, el valor d'aquestes monedes es pot avaluar per un tret distintiu. Està relacionat amb els números a les dues estrelles de la creu de la moneda, al costat de la paraula 'cinc'.

Si els números són 49 o 50 i l'estat de conservació és bo, el valor podria ser al voltant de 20 euros. Tot i això, si els números són 51 o 52, el preu pot créixer fins als 36.000 euros.

A més, la raresa és un factor determinant al món de la numismàtica, i les monedes fabricades en níquel amb la xifra 52 visible estan molt buscades. La moneda de 2,5 pessetes també està molt cobejada, i pot arribar als 2.000 euros al mercat de col·leccionistes.

En resum, les pessetes no són simples objectes, sinó que les monedes amaguen tresors, històries i evoquen records i temps passats. L'arribada de l'euro va suposar un abans i un després, però el valor dels durs amb el pas del temps pot ser commovedor.