Imatge de l'erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma

Pessimisme i esgotament a La Palma: Els experts no saben què fer

«Estem a mercè de volcà, és l'únic que pot dir quan acabarà», diu el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres

«Estem a mercè de volcà, és l'únic que pot dir quan acabarà». El més preocupant a La Palma és què farà el volcà: Seguirà encara més o cessarà d'una vegada per totes? Amb més de 7.00 veïns desallotjats i més de 1.800 construccions derruïdes, la fatiga per l'avanç del volcà comença a ser evident a l'illa. I per m´s inri, els pronòstics no són per a res optimistes.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha afirmat aquest diumenge que les anàlisis dels científics no són concloents sobre l'esdevenir del volcà. «No s'aventura que la debilitació del volcà sigui imminent», ha explicat Torres mentre afegia: «Que pari el volcà és el meu desig més gran cada dia quan arriba l'alba».

«No és a prop la debilitació del volcà»

Al Congrés Federal del PSOE, Torres ha explicat que la debilitació del volcà depèn en gran mesura de la quantitat de diòxid de sofre que emet a l'atmosfera. El nivell actualment és de «milers» i hauria d'apuntar a unes xifres entre 100 i 500 tones per arribar a un nivell òptim.

El president canari també ha mostrat la seva preocupació per la nova boca del volcà i quin serà l'esdevenir del riu de lava. «Encara no és a prop la possibilitat de debilitació del volcà», ha comentat un Torres que està en constant contacte amb els experts.

«El desig més gran és que el volcà pari», ha insistit mentre explicava que «vindran noves ajudes, ja que estem en un estat d'urgència i emergència».

Copernicus detecta 1.835 construccions derruïdes

És una de les dades més sorprenents des que el volcà va entrar en erupció a La Palma. Segons Copernicus, la superfície afectada per la lava del volcà Cumbre Vieja fins divendres passat era de 753,8 hectàrees. És més, quan només queden dos dies per complir un mes des que va entrar en erupció, l'efecte del volcà ja ha arrasat un total de 1.835 construccions o edificacions.

Les últimes dades registrades pel satèl·lit Copernicus es van obtenir el mateix dia, a les 13.10 hores. Cal destacar que ara es xifra la superfície afectada per la lava en 736,9 hectàrees i 1.826 edificacions destruïdes.

Augmenta la fatiga

I és que cada vegada són més els veïns que han de deixar-ho tot enrere i resar perquè el volcà no destrueixi la seva casa. L'illa de la Palma continua vivint en un estat d'alerta màxim. Un clar exemple de la incertesa que viu l'illa és la situació de l'aeroport.

Després d'un moment que es preveia una recuperació de l'activitat, aquest diumenge s'ha fet un pas enrere. Un total de 22 de les 38 operacions previstes a l'aeroport de La Palma durant el dia d'avui han estat cancel·lades.

De fet, la majoria d'operacions previstes per avui totes han estat cancel·lades. Molts d'ells eren vols previstos entre les illes canàries, però també s'han suspès dues operacions amb Bilbao, dues amb Zurich i dues amb Madrid.