Pla general de la façana i les cadires d'un bar tancat al centre de Tortosa

Demanen a més de 10 milions d'espanyols que s'autoconfinin: «Quedeu-vos a casa»

Els governs autonòmics han demanat als seus ciutadans que no surtin de casa, excepte per l'imprescindible

La Junta d'Andalusia s'ha unit a la de Castella i Lleó i ha demanat als seus més de 8,4 milions d'habitants que es quedin a casa i surtin només per l'imprescindible, en un intent de frenar la corba de contagis i davant la negativa de Sanitat d'introduir canvis en l'estat d'alarma per permetre que les comunitats decretin confinaments domiciliaris.

Juan Marín, vicepresident de la Junta, s'ha dirigit directament a la ciutadania perquè «sigui conscient que el virus mata» i perquè no calgui «que ningú ens confini», perquè «podem autoconfinar-nos» i no sortir de casa més enllà del que és necessari, especialment tenint en compte l'explosió de casos que s'han produït en els últims dies, no només a Andalusia sinó en moltes comunitats que han batut rècords de nous casos en 24 hores, com a Múrcia, Catalunya, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana.

Marín ha respost als periodistes que «tots hauríem de tenir consciència de la gravetat del moment. En vuit dies l'expansió explosiva del virus ha sorprès», i ha demanat a la gent «no fer algunes barbaritats; com desgraciadament veiem més sovint del que ens agradaria». El vicepresident s'ha referit també als confinaments durs que s'han decretat en altres països del nostre entorn, com Alemanya, França o Portugal, que poden arribar a durar fins i tot un mes amb tota l'activitat no essencial suspesa, o en el millor dels casos, mantenint només l'educació oberta.

En aquest sentit, Marín ha insistit a demanar-li al govern espanyol una estratègia per a un possible confinament total o parcial a Espanya, com el president Juanma Moreno havia demanat ja dies enrere. De fet, aquest mateix dijous, Andalusia, Astúries i Castella i Lleó han tornat a demanar a Sanitat la possibilitat de modificar l'estat d'alarma perquè es permeti el confinament domiciliari, cosa que molts creuen que serà «necessari» en pocs dies, segons l'avanç de la pandèmia a casa nostra.

El també conseller de Turisme, Regeneració, Justícia i Administració Local ha explicat que «en la reunió interterritorial dels consellers de Salut i el ministre, es va demanar al govern central que decretés un confinament parcial o total per frenar aquesta onada. Ara que tenim posada l'esperança en la vacuna; poder frenar aquesta tercera onada com més aviat millor que ens permetria que la recuperació sigui més ràpida i en els pròxims mesos sortir d'aquest malson».

El president de la Junta, Juanma Moreno, ha fet la mateixa petició en un acte celebrat a Mairena del Alcor, a Sevilla, i ha demanat als ciutadans que es quedin «a casa en la mesura de les seves possibilitats», després de confirmar que en les pròximes hores s'aprovaran noves mesures restrictives per a tota la regió, i que probablement afectaran la mobilitat.

Castella i Lleó també demana l'autoconfinament

La petició d'autoconfinament d'Andalusia se suma així a la de Castella i Lleó, la consellera de Sanitat, Verónica Casado, també va demanar als seus 2,4 milions de ciutadans que no sortissin de casa excepte pel necessari, després d'anunciar el tancament de l'interior dels bars, dels centres comercials i dels gimnasos a tota la regió.

De fet, Castella i Lleó ha notificat aquest dijous 2.321 nous casos de Covid-19 respecte als d'ahir, la qual cosa suposa la xifra més gran registrada fins a la data en la comunitat en tota la pandèmia. Casado es va mostrar «molt preocupada» perquè la velocitat de contagis de la tercera onada és «molt superior» a les de la segona onada, i les dades facilitades per Sanitat li donen la raó.

Aquest dimecres, Espanya va batre el seu rècord absolut de nous casos notificats en un sol dia, amb més de 38.000, una xifra molt superior a l'anterior rècord, del 30 d'octubre, que amb prou feines superava els 25.500 casos nous. A més, els casos notificats en les últimes 24 hores també van batre un nou rècord, amb més de 16.000.

Amb aquestes dades, la incidència acumulada està disparada i ja se situa en 492 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes a tot Espanya, quan el pic de la segona onada va ser de 529 casos i la tercera només acaba de començar.

Molts creuen que les dades demostrades fan que Espanya vagi pel camí de col·locar-se en una situació semblant a la del Regne Unit, la qual ha estat molts dies notificant gairebé 60.000 casos diaris i el sistema sanitari està a la vora del col·lapse. El mateix va passar a França al novembre, amb altres 60.000 casos diaris durant diversos dies. Els dos països van decretar confinaments domiciliaris per frenar les seves respectives corbes.