Salvador Illa i Miquel Iceta, en un acte del PSC.

El PSC, molt clar: 'Les eleccions catalanes no s'ajornen per criteris epidemiològics'

Iceta assegura que esperaran al decret que aprovi el Govern aquesta tarda

El líder del PSC, Miquel Iceta, que ha representat la seva formació a la reunió de la taula de partits, ha sortit de la reunió sobre el 14-F refermant que que no li agrada el 30 de maig com a nova data. «Ens oposem a l'ajornament de les eleccions, i més si és per a portar-les al 30 de maig. No es pren per criteris epidemiològics», ha dit en roda de premsa.

Tot i això, ha explicat que el PSC acceptava retardar un mes la votació per «enfortir» les mesures i deixar passar el pic de l'actual augment de casos. Però en ser rebutjada la proposta, Iceta assegura que ara només els queda esperar que el decret que a la tarda signarà el Govern només respongui «a un canvi de data i no de les regles del joc». En aquest sentit, no ha descartat recórre'l si permet canvis en les candidatures i coalicions presentades.

El 30 de maig, la nova data de celebració de les eleccions

A la reunió de la taula de partits celebrada aquest divendres, 15 de gener, hi ha hagut consens generalitzat sobre la necessitat d'ajornar la data de les eleccions. Val a dir, però, que el PSC ja era reaci a adoptar aquesta mesura. «Les darreres dades que ens han presentat milloren les que ens van presentar dilluns. Si el pic de la pandèmia es preveu per al 19 de gener, per què no es pot votar el 14 de febrer?», ha dit Iceta en la roda de premsa posterior a la reunió.

En tot cas, el primer secretari dels socialistes catalans ha plantejat que, si el decret tan sols varia la data electoral i no canvia les «regles del joc», el PSC no objectarà res a la decisió, tot i el seu desacord. Ara bé, si es permet, per exemple, la presentació de noves candidatures o cal que els partits tornin a fer els tràmits els terminis dels quals ja han expirat, llavors el PSC «valorarà» si presenta o no recurs a la Justícia sobre l'ajornament electoral.

Amb tot, Miquel Iceta ha mantingut la prudència per bandera i ha reiterat en diverses ocasions que volen esperar que el Govern faci públic el decret de convocatòria per fer-ne una valoració més concreta i encara més per decidir si, finalment, impugnen la decisió de convocar les eleccions al Parlament per al proper 30 de maig.