Imatge d'una dona amb un cistell davant d'un frigorífic de menjar

«Demanem als ciutadans que emmagatzemin menjar a casa seva»

La Xina ha fet aquesta sorprenent petició a la seva població

El Govern de la Xina ha llançat una sorprenent petició als seus ciutadans. Aquesta és que davant la possibilitat de nous rebrots de coronavirus, les autoritats del país han instat la seva població perquè emmagatzemin aliments i altres productes de primera necessitat.

«La directiva convida les autoritats locals a donar suport a la circulació de productes per establir relacions de cooperació amb productors de verdura, arròs i oli, entre d'altres. Aquells productes que puguin aguantar han de ser subministrats amb temps i emmagatzemats», han insistit les autoritats del país asiàtic.

És una petició que s'ha comunicat a través del Ministeri de Comerç xinès de cara a l'hivern, i ara ha provocat el pànic entre la població. El motiu és que han sigut molts els ciutadans que han anat en massa als supermercats arrasant amb tot allò que han trobat al seu pas.

«Res més sortir la notícia, la gent va entrar en pànic i es va tornar boja comprant al supermercat», escriu un usuari a la xarxa social xinesa 'Weibo', segons recull 'La Vanguardia'.

Imatge de les prestatgeries d'un supermercat
Les prestatgeries d'alguns supermercats xinesos han quedat buides | Cedida

Davant d'aquesta situació, el diari 'The Economic Daily' ha intentat relaxar la tensió anunciant que es tracta d'una alerta davant de nous rebrots de coronavirus. De fet, és una cosa que ja van assenyalar des del Govern en el seu propi comunicat.

«La gent ha de ser previnguda per no ser enxampada amb la guàrdia baixa en cas que es produeixi un confinament a la zona on resideix», deia el comunicat.

Europa, en alerta davant de l'última petició del Govern de la Xina als seus ciutadans

La recomanació que ha fet el Govern xinès ha causat un gran impacte a Europa, on alguns ciutadans es pregunten si haurien de seguir el mateix consell.

Al nostre continent creix la preocupació per les dades que apunten cap a la crisi més gran de proveïments viscuda en les darreres dècades. Sí, perquè la pandèmia del coronavirus ha fet que el món occidental s'enfronti a una escassetat de subministraments originada per diversos factors.

Vista del darrere d'una persona amb un carretó de la compra en un supermercat
A Europa estem vivint una gran crisi de proveïments | GTRES

Per exemple, l'augment del preu de les matèries primeres, els elevats pics de demanda registrats després de la crisi sanitària i l'increment de les tarifes del transport marítim n'han estat alguns.

Segons el darrer informe d'Analistes Financers Internacionals (Afi), avui dia, moure un contenidor de mercaderies pot arribar a costar fins a sis vegades més que l'any 2019.

Llavors, és una situació que podria propiciar la manca de subministraments de certs productes i l'encariment de gairebé tota la cistella de la compra. A més, no podem oblidar que la inflació al nostre país va assolir el 5,5% a l'octubre a causa, entre altres raons, de l'encariment de l'energia.

La raó per la qual la Xina demana a la seva població que emmagatzemi aliments

Tot i això, la recomanació del govern xinès no està vinculada a aquesta problemàtica europea ni molt menys ha de ser un exemple a seguir al nostre país. És més, un emmagatzematge d'aliments al nostre país només serviria per propiciar un possible desproveïment.

La petició del Govern xinès no està relacionada amb l'escassetat dels productes en si, sinó a la por de nous confinaments derivats per la pandèmia del coronavirus. Tot i que, alhora, també juguen un paper important els fenòmens meteorològics que estan afectant els cultius asiàtics.

Fotografia d'un empleat agafant mandarines de Mercadona
Els preus de les fruites i verdures s'han disparat a la Xina pels desastres naturals | Mercadona

A causa del clima extrem derivat de les pluges torrencials ha compromès la producció agrícola a Shandong i, per tant, els preus de les verdures i fruites s'han disparat.

De fet, el diari 'The People's Daily' ha intentat tranquil·litzar la població a l'hora d'assegurar que es tracta d'una petició que el Govern xinès sol fer cada any de cara a l'hivern. Si bé és cert que aquest any la missiva «s'ha avançat» a causa de l'elevat nombre de desastres naturals i l'avenç del virus.