Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home comptant bitllets

Petició de l'Agència Tributària a tots els contribuents (abans que sigui massa tard)

L'Agència Tributària fa una advertència als ciutadans amb vista al 2023

L'Agència Tributària posa en alerta els contribuents. El 2023 es duran a terme una sèrie de reformes que afectaran els ciutadans i volen que estiguin preparats per quan arribi aquest moment. Si no, podrien enfrontar-se a seriosos contratemps.

La intenció és modificar el mètode mitjançant el qual s'envien les notificacions. Fins ara es feia servir la Direcció Electrònica Habilitada (DEH). En aquest format digital s'enquadraven tant empreses com a ciutadans registrats voluntàriament.

Era el sistema escollit perquè les diferents administracions els fessin arribar les comunicacions del seu interès o en què estiguessin implicats. Aquestes vies digitals suposaven una clara evolució respecte als formats anteriors, com era els certificats postals que es rebien a les cases.

Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.
L'Agència Tributària aposta per un canal de comunicació nou | Europa Press

Pel que sembla, la DEH també té els dies comptats, recull el portal Noticias trabajo. Serà reemplaçada per la Direcció Electrònica Habilitada única (DEHú) i serà allà on rebem les notificacions digitals. El procés es canviarà amb l'entrada del nou any.

Què suposa la DEHú?

Asseguren que amb la DEHú es durà a terme una renovació, encara que tampoc no hi ha previsió que es facin gaires canvis. Creuen que és més una evolució del DEH, que en principi no va aconseguir complir la comesa que se li va encarregar. Hi haurà un servei molt semblant, però amb més prestacions.

Principalment perquè entraran en escena més administracions. Seran més organitzacions les que puguin remetre als ciutadans i les empreses les seves comunicacions. Així s'aconseguirà reduir el nombre de sistemes i seus electròniques, que implica, per tant, un avenç important quant a optimització de recursos.

Cal donar-se d'alta a la DEHú?

En principi és obligatori donar-se d'alta a la DEHú. Durant un període, Hisenda continuarà enviant les notificacions electròniques per mitjà dels dos sistemes. Es produirà una fase de transició per facilitar el relleu entre tots dos mètodes.

Tot i això, ja s'han encarregat de confirmar que el canvi es durà a terme amb el començament del nou any. Únicament es mantindrà en funcionament la DEHú, que serà l'únic canal de comunicació el 2023. A través seu, tant companyies com ciutadans haurien de rebre les diferents comunicacions oficials.

Com es pot donar d'alta?

El procés d'alta en aquest sistema de l'administració resulta molt senzill i amb prou feines ens portarà uns quants minuts. Cal comptar amb el sistema Cl@veu o certificat electrònic. Caldrà triar les administracions de les què volem rebre els avisos.

Des de l'Agència Tributària emeten una recomanació abans de fer el canvi. L'adequat seria fer una còpia de seguretat de les diferents notificacions que hagi guardat a l'anterior sistema.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Donar-se d´alta ens permetrà agilitzar molt els tràmits amb l'Administració | Getty Images

A més a més, disposen d'un servei de descàrrega massiva de les diferents comunicacions recepcionades i guardades. En general, es traspassen de manera automàtica d'un sistema a un altre, però sempre convé ser previsors.

I és que en algun moment es pot produir una anomalia. També incideixen en la necessitat de confirmar l'adreça de correu electrònic, ja que serà el lloc on es rebin els comunicats esmentats de la DEHú.

S'obre una finestra de possibilitats

En cas que no ens donem d'alta, serà la pròpia administració la que s'ocupi de fer-ho d'ofici. Seria la manera de fer arribar als ciutadans o empreses les notificacions. I així, a més, podran començar a comptar els terminis a efectes legals.

Convé estar molt atent a aquestes modificacions que introdueix l'Agència Tributària. Aquest nou canal servirà per a moltes altres entitats com pot ser la Direcció General de Trànsit (DGT).

Utilitzaran aquesta via per traslladar les multes, per exemple. El correu postal, per tant, deixaria d'utilitzar-se per a aquestes comunicacions.