Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto del logo de CaixaBank.

La dràstica decisió que han pres CaixaBank, Banc Sabadell i el Santander a tot l'Estat

Les entitats bancàries han pres una decisió que pot impactar directament als clients

Tres dels bancs més importants d'Espanya han decidit moure fitxa com no havien fet abans. Pensar a comprar-se un habitatge és cada cop més complicat, i a més el panorama tampoc és millor per a tots aquells que ja tenen un immoble en propietat. Doncs ara ho serà menys, després de la decisió que han pres els bancs esmentats.

La inflació s'ha convertit en un dels grans problemes d'aquest 2022 i el BCE va prendre la decisió d'anar apujant els tipus d'interès progressivament. Això s'ha vist reflectit, sobretot, a les hipoteques.

Ara, bancs com CaixaBank, el Banc Sabadello el Santander han decidit anar més enllà. Tots tres han pres una dràstica decisió sobre què passarà amb les hipoteques a Espanya a partir d'ara.

Això és el que han decidit CaixaBank, Banc Sabadell i el Santander

Una de les darreres decisions del Banc Sabadell passa per posar més cara la seva hipoteca fixa. En aquest sentit, el que ha fet ha estat augmentar l'interès superant el 4%. D'aquesta manera segueix l'estela d'entitats com CaixaBank, Santander o Bankinter.

Foto d'un conjunt d'habitatges.
Les entitats pugen les hipoteques fixes per sobre del 4% | Getty Images

Aquests bancs van decidir fer el mateix després de les pujades dels tipus d'interès promogudes pel BCE. Per això, la hipoteca bonificada, que sempre té un tipus d'interès menor en cas que l'usuari es vinculi al banc amb la nòmina i la resta de les assegurances, canvia.

Ara passa del 3,65% al 4,15% TAE. A més, l'entitat també ha decidit augmentar la hipoteca sense bonificar, que s'ha elevat del 4,29% al 4,8% TAE.

Tots han anat pujant l'interès de manera progressiva

Actualment, i després d'aquestes darreres pujades, la diferència entre la hipoteca bonificada i sense bonificar se situa en el 0,65%. Altres bancs, de fet, ja han fet la mateixa operació.

En el cas del Santander, va dur a terme les pujades a principis de novembre i va elevar la hipoteca del 3,49% al 4,49%. CaixaBank, per la seva banda, ho va fer a l'octubre, pujant del 3,36% al 4,31%.

Un altre dels bancs que també ha superat ja la barrera del 4% ha estat Bankinter. En aquest cas, l'entitat cobra per una hipoteca fixa el 4,09% TAE si l'usuari compleix condicions. Si no ho fa, se situa al 5,16%.

Aquests bancs encara mantenen les hipoteques fixes per sota del 4%

Tot i això, encara queden alguns bancs que han mantingut les hipoteques per sota del 4%. És el cas, per exemple, de BBVAi Unicaja. El BBVA, per part seva, ofereix una TAE del 3,65% com a màxim si l'usuari no té vinculació amb el banc.

Foto del cartell de BBVA en una oficina bancària.
BBVA i Unicaja mantenen les hipoteques per sota del 4% d'interès | Europa Press

Per als qui ingressin la nòmina i facin la contractació d'assegurances, el banc hi posa un 3,05% d'interès. En el cas d'Unicaja, per altra banda, el banc ofereix una hipoteca fixa que varia entre el 3,33% i el 3,64% TAE. Això dependrà de la vinculació de l'usuari amb l'entitat bancària.

La hipoteca fixa, cada cop més interessant per a l'usuari

Aquest darrer any, en plena crisi, la hipoteca fixa és que la que està guanyant més adeptes. D'acord amb les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, al setembre, més del 75% de les hipoteques van ser fixes. Un màxim històric.

De fet, són els mateixos bancs els que estan promocionant més la hipoteca a tipus fix. Sobretot, des que l'Euríbor va passar a un estat positiu el mes d'abril passat. Això va fer que les quotes hipotecàries ascendissin per a totes les famílies que tinguessin una variable.

L'objectiu de les entitats, en aquest sentit, és evitar que els propietaris no puguin pagar les quotes. Per això, promocionen abans les hipoteques fixes que les variables. És a dir, una quota que no canviï i independent de les pujades dels tipus d'interès.