Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pilar Rahola durant un directe a 8TV

Pilar Rahola, indignada en directe a 8TV: «És discriminació, no ho entenc»

La periodista es va mostrar procupada pel que està passant

L'ús del català a Catalunya fa anys que està en plena caiguda. Són molts els joves que estan perdent el costum de parlar la seva llengua i utilitzen el castellà com el seu idioma de preferència, fins i tot en el seu grup d'amics més propers.

Això és un fet que preocupa a molts catalans i catalanes que veuen la seva llengua en risc d'extinció. És per aquesta raó que les escoles cada cop fomenten més l'ús del català en les aules i reivinidiquen la cultura local.

No obstant això, hi ha un terreny que és bastant difícil de modificar i aquest és el de la internet. De fet, un estudi d'Idescat del 2021 informa que un 41,8% dels joves entre 16 i 24 anys interactuen per les xarxes socials en català mentre que el 2017 aquesta xifra s'elevava fins al 55,7%. 

Aquesta pèrdua del català en xarxes, ha fet que els cercadors invisibilitzin l'idioma fins a tal punt que s'ha hagut de crear l'Aliança per la presència digital del català, una entitat per a donar veu a la creixent problemàtica i revertir-la.

Rahola parla sobre la realitat d'internet

En una emissió de 'El Pentàgon' de 8TV, Pilar Rahola ha parlat sobre un experiment que va fer després de llegir l'informe de l'Aliança: «He buscat Elmon.cat al Google, jo tinc el mòbil configurat en català i l'ordinador també. Ho he provat amb el mòbil i m'ha sortit en castellà.  Per tant, l'article que parlava de la discriminació del català per culpa del cercador del Google m'ha sortit en castellà», declara Rahola.

«Ara t'ho envien tot en castellà i ets tu qui has de tornar a buscar-ho en català», la periodista assenyala que els usuaris tenen una doble feina perquè la pàgina web els redirigeixi cap a la versió catalana. Això fa que la pèrdua de trànsit en català, afavoreixi a les visualitzacions en la nostra llengua germana.

La preocupació per la presència digital del català

Genís Roca, president de la Fundació.cat, durant la roda de presentació de l'Aliança va denunciar la discriminació que el català pateix en els cercadors: «No pot ser que la modificació d'un algoritme castigui una cultura», va sentenciar.

Malgrat això, un mes després de la publicació de l'informe de l'Aliança, hi ha hagut una petita millora en l'ús del català al navegar per la internet, gràcies en part per la campanya que la comunitat catalanoparlant de Twitter va impulsar.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS totes les notícies de TV3 al WhatsApp!