Diverses persones passejant pel centre comercial La Maquinista el 21 de desembre de 2020

Els 2 consells dels experts per a salvar Setmana Santa i poder viatjar a Catalunya

Es demana accelerar el procés de vacunació sobretot «als territoris turístics»

Pimec Turisme ha exigit aquest dilluns a les administracions públiques un «veritable pla d'anticipació» per a la temporada de Setmana Santa que passi per accelerar la vacunació de la població, permetre viatjar a la segones residències i desplaçar-se a allotjaments turístics amb reserva. La sectorial de Pimec també reclama més ajudes directes, un fons de solvència i una condonació d'impostos com l'IBI, l'IAE o la taxa d'escombraries. «És imprescindible disposar d'unes directrius bàsiques i flexibles que permetin preparar la campanya de Setmana Santa», han reclamat des de Pimec Turisme, que ha insistit en la crítica que les restriccions a les activitats turístiques no vagin acompanyades de mesures de compensació «reals i efectives».

Per tot plegat, la sectorial de Turisme de Pimec torna a reclamar «ajuts directes i urgents» per a les pimes i els autònoms del sector turístic en sentit ampli, incloent-hi, per exemple, el conjunt del lleure i les instal·lacions juvenils. També recorda la urgència de posar en marxa un fons de solvència, que ajudi a salvar pimes i autònoms, així com un esquema de quitança de part dels préstecs concedits amb aval ICO covid-19, que permetria convertir aquests crèdits en un sistema d'ajuts directes per a la recapitalització. Finalment, des de Pimec Turisme es mana la pressa per accelerar el procés de vacunació de la societat i, particularment, «als territoris turístics».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Catalunya no avança escenaris de cap a la Setmana Santa

Per la seva banda, Catalunya també es prepara per a la Setmana Santa assumint que serà un escenari complicat.  La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que es viu un «moment frágil» pel que fa a la pandèmia de la covid, amb una Rt que podria arribar a 1 aquesta setmana i ha alertat que una quarta onada seria «molt dramática». «Estem en setmanes molt claus», ha dit a TV3. La consellera no ha volgut «especular» sobre si podrien canviar les restriccions la propera setmana i ha explicat que cal estar atents a les dades epidemiològiques. En tot cas, ha dit que es continuarà buscant «el millor equilibri dins d'aquesta fragilitat». D'altra banda, ha retret a la candidat de Junts, Laura Borràs, que parlés de noms en campanya i ha assegurat que ERC «té projecte» pel Departament de Salut.

Vergés ha explicat que la tercera onada ha passat per sota de la segona epidemiològicament parlant però no pel que fa al sistema assistencial, que ha quedat «molt afectat». Per això, ha afirmat que seria «molt dolent» que ara arribés una quarta onada. Segons ella, és necessari «donar temps» perquè baixi la tensió assistencial i que la vacunació avanci.En ser preguntada sobre la Setmana Santa, tampoc ha volgut avançar escenaris. Sí ha afirmat que «sempre» s'ha intentat «trobar l'equilibri» entre el que demanava la societat en dates clau, com l'estiu o el Nadal, amb la situació epidemiològica del moment. Tot i això, ha reconegut que la situació a l'estiu era  «molt diferent» de la d'ara.