Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'alguns pocs visitants al Centre Comercial La Fira de Reus, que confiaven que estaria obert en el primer tram de la desescalada

El comerç català lamenta les grans pèrdues per les restriccions: «Queda resar»

Alguns negocis no poden garantir que es mantindran oberts en sis mesos

Pla general d'alguns pocs visitants al Centre Comercial La Fira de Reus, que confiaven que estaria obert en el primer tram de la desescalada
Alguns negocis no poden garantir que es mantindran oberts en sis mesos | ACN

Una enquesta de la patronal Pimecomerç entre gremis i associacions del sector posa de manifest que el tancament perimetral municipal ha comportat descensos «de més del 75%» de les vendes durant la campanya de rebaixes de Nadal, segons afirma l'entitat.

La patronal afegeix que, d'entre tots els consultats, un 30% creu que les mesures actuals hauran suposat perdre més del 50% de les vendes previstes. També s'ha constatat que un 59% dels enquestats ha experimentat una disminució de vendes en comparació amb el Nadal de l'any anterior. Un 90% creu que el seu negoci empitjorarà o es quedarà igual de malament que ara en els pròxims sis mesos i un 16% declara que no pot garantir que el seu negoci seguirà obert.

Les rebaixes, a l'aigua: «Queda resar»

Les restriccions, a més, s'han carregat «l'última esperança» dels comerços. Després d'una campanya de Nadal «irregular i descafeïnada», les botigues encaraven les rebaixes amb un cert optimisme. «Era l'última oportunitat de fer vendes o treure l'estoc abans d'afrontar uns mesos que ja es preveien durs», explicava el president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell, en declaracions a l'ACN.

Les associacions de comerciants alerten que les restriccions podrien «abocar» al tancament definitiu de fins a un 30% del teixit comercial català. «Queda resar», lamenta el president de PIMEComerç, Alex Goñi. Les entitats reclamen deixar d'estar «criminalitzades» i exigeixen ajudes directes proporcionals a la magnitud de la crisi. 


Després d'una campanya de Nadal «trista i complicada», les rebaixes eren «l'última esperança» per a molts comerciants. La incertesa provocada per la pandèmia, el tancament dels centres comercials i la restauració durant prop d'un mes i mig i les restriccions horàries i d'aforament han provocat un descens interanual de la facturació entre novembre i desembre. 

«Les noves restriccions només generen desconfiança i tornen a estigmatitzar el comerç. Poden fer que molts empresaris tirin la tovallola perquè vegin que aquest no és principi del fi com se'ns havia dit», lamenta Salva Vendrell, president de la Fundació Barcelona Comerç. La campanya de Nadal –compresa entre el Black Friday i dues setmanes després de la fi de les rebaixes- representa generalment entre un 30% i un 35% de les vendes de tot l'any. 



De fet, les associacions de comerciants alerten que l'obligació de tancar els comerços els caps de setmana és la gota que ha fet vessar el got i posarà entre les cordes la viabilitat de moltes empreses.



«O ens donen ajudes directes, o les companyies tancaran», alerta el president de Comertia, David Sánchez. El directiu assegura que les restriccions «estrictes» de tancament d'activitat han d'anar acompanyades de mesures compensatòries proporcionals i proposa ajudes de prop d'un 70% de la facturació de l'any anterior, com ha fet Alemanya. 



El president de PIMEComerç també reclama ajudes per garantir el manteniment de les empreses i alerta que el tancament dels comerços provocarà un efecte dominó sobre altres sectors. «Estem molt preocupats, perquè suposem que el tancament s'allargarà, s'agreujarà més i es dictaminaran mesures més dures», manifesta. 


«Objectivament, no hi ha cap estudi que demostri que les botigues, amb aforament del 30% i mesures de seguretat, siguin una font de contagi», assegura Sánchez. El president de Comertia critica també les restriccions del Govern: «Si no tenim mobilitat municipal, no trobo arguments per haver de tancar dissabtes», lamenta.