L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona (HUVH) han posat en marxa el programa Conjunt d'Oncologia Mèdica (PROCOM), amb l'objectiu d'oferir als pacients de càncer del territori un tractament fidel a la «medicina de precisió» actual.
Segons ha explicat aquest matí la consellera del Departament de Salut, Alba Vergés, el nou programa és la implantació oficial d'un acord estratègic que va tenir lloc el 2014 i, gràcies al qual, ja es va iniciar un programa pilot entre les dues àrees oncològiques dels centres hospitalaris.
[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]
Amb la meta comuna de «posar el pacient en el centre»
A partir d'ara, es formalitza l'acord i pretenen abastar àmbits com l'assistencial, el docent i el de la recerca biomèdica i, així, poder crear «una xarxa de recursos compartida». Amb la meta comuna de «posar el pacient en el centre», el programa entre l'HUAV i l'HUVH comprendrà equips mèdics conjunts que realitzaran el diagnòstic i seguiment del tractament dels pacients de càncer de forma telemàtica i presencial.
D'aquesta manera, ha explicat Vergés, es pretén oferir als pacients una atenció de «màxima qualitat» i amb igualtat d'oportunitats de tractament «el més a prop possible». Per la seva banda, el cap d'Oncologia Mèdica de l'HUVH i director de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, ha confirmat que la incidència de càncer entre la població cada vegada és més gran. Així i tot, ha assegurat que cada vegada hi ha més pacients que aconsegueixen «cronificar» la malaltia gràcies a l'evolució i precisió dels tractaments.
La conseqüència de la cronificació
Aquesta cronificació, ha afegit Tabernero, obliga a compartir recursos entre hospitals i professionals per aconseguir la «medicina de precisió» amb la qual es treballa en l'actualitat. «Fa uns anys a tots els pacients se'ls tractava igual, ara, cada vegada més, hi ha més personalització dels tractaments, d'aquí una major supervivència», explica Tabernero.
Paral·lelament, la cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'HUAV, Antonieta Salut, ha destacat que «necessitem tractaments innovadors en tots els territoris» i que, gràcies a aquesta aliança, hi haurà «el millor tractament per als pacients de Lleida a Lleida».
Menys trasllats de pacients de Lleida a Barcelona
En aquest sentit, Salut ha precisat que una altra de les metes del programa és que cada vegada siguin menys els pacients el que hagin de traslladar-se fins a Barcelona per dur a terme el seu tractament, ja que els mateixos professionals podran tenir accés a casos específics des de Lleida. Salut ha explicat que els diferents programes que abasta el nou model són: el de tumors freqüents i terciaris, el de tumors rars, el de la investigació clínica, el de cures pal·liatives i el de registre de tumors hospitalari i de sistemes de la informació.
La cap d'Oncologia de l'HUAV ha incidit en la necessitat que la Generalitat contempli el càncer i la seva investigació com «una prioritat» i, de fet, el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020 ja defineix el càncer com «una de les prioritats de la salut». Així mateix, el Pla contra el Càncer a Catalunya 2015-2020 planteja als centres de referència que tinguin la capacitat de ser «competitius» a Europa a través d'aliances estratègiques i sinergies i concentració de recursos. També posa en el focus a la potenciació de les xarxes entre centres terciaris i de referència de tot el territori.
Augment dels casos de càncer a Catalunya
Des de l'ICS han informat que el 2018 el HUAV, (juntament amb altres hospitals comarcals de la província), va obrir un total de 38 estudis clínics, amb 235 pacients inclosos. Mentrestant, l'HUVH va obrir 835 estudis clínics que van arribar a englobar fins a 1.502 malalts.
Finalment, des de l'ICS han destacat que en deu anys els casos de càncer han augmentat en un 22,5% en homes, i en fins a un 24,5% en dones i que, de fet, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones, tenen la probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida. Així i tot, Tabernero ha volgut ser optimista i ha assegurat que la mitjana de supervivència a Catalunya és, de moment, més elevada que l'europea i l'americana.