L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dissabte l’ampliació del servei de bicicleta compartida Bicing, que tindrà 97 estacions més: 20 s’instal·laran a onze barris que encara no tenien cobertura i 57 aniran a les zones on hi hagi més demanda.
El primer tinent de l’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat als mitjans que estan convençuts que han fet «un pas molt important en la mobilitat sostenible», afirmant que és un camí que es va començar fa temps. «Barcelona ha estat pionera a tota Europa en l’ús de la bicicleta compartida pública», ha assenyalat. Així, considera que els ciutadans ja ho veuen com un sistema de mobilitat més.
Nous serveis a la zona alta de la ciutat
Els barris on s’incorpora el servei seran principalment els de la part alta de Barcelona, la més muntanyosa: «Sabem que una de les dificultats és el desnivell de la ciutat, però el nostre govern té la ferma convicció que aquest servei ha d’arribar a tota la ciutadania», ha assegurat Collboni.
També ha indicat que des de la renovació de 2019, el servei ha tingut una gran acceptació per part de la ciutadania: la mitjana d’usos en dies laborables va ser de 44.808 en 2019, fet que va suposar un increment de més de 1.500 respecte al passat any. Així, han augmentat un 9% el nombre d’usos i la bicicleta elèctrica supera la mecànica.
Sanz veu la ciutat «preparada»
La tinent de l’alcalde d’urbanisme, Janet Sanz, ha recordat que aquesta ha estat la culminació d’un procés que va començar fa anys: «Fa una dècada que els usuaris van traslladar el missatge que Barcelona volia ser una ciutat que fes possible la mobilitat en bicicleta de forma segura i accessible».
«Vam començar un procés de transformació urbana i de reforma de l’espai públic que fa que avui la ciutat estigui preparada», ha afirmat. També ha informat que això no frena al govern, sinó que li permet definir nous projectes com l’ampliació de la xarxa o millora dels carrils. Ha celebrat el compromís de la ciutadania per moure’s en bicicleta: «Estem traslladant un missatge de potenciar la mobilitat sostenible en un context d’emergència climàtica».
Nou concurs de patrocinis
Collboni també ha informat que l’Ajuntament llençarà un nou concurs per trobar patrocinis «més flexibles, canviants i adaptables» que no passin per la publicitat estàtica, perquè ja no té tanta importància com en el passat.
«La política de publicitat de moltes empreses i agències està canviant, i el que fa uns anys era normal, com tenir publicitat estàtica, ja no és així». Ha assegurat que la seva prioritat és buscar l’eficiència econòmica de Bicing perquè «costi el mínim a la ciutadania».
Ampliar el Bicing a l'AMB
Sanz ha remarcat que el govern municipal està «compromès» per ampliar el Bicing a altres municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): «Hem de seguir treballant perquè hi hagi un sol servei». No ha assegurat, però, que això es compleixi durant aquest mandat, però sí que ho faran «com més aviat millor, a mesura que els tràmits administratius ho facin viable».