Els barcelonins donen la pitjor notícia a Colau

L’alcaldessa sempre ha mantingut un aprovat en els darrers baròmetres, però ara els ciutadans han decidit que la seva gestió no mereix arribar al 5

Ada Colau, trista i pensativa
És el primer cop que Barcelona suspèn la gestió de Colau com alcaldessa | EFE

Gerra d’aigua freda per Ada Colau. Fa quatre anys que la catalana exerceix com alcaldessa de Barcelona i, tot i les crítiques de diverses bandes, sempre havia semblat que acontentava els seus ciutadans. Ara, per primera vegada des de 2015, els barcelonins han decidit suspendre Colau des que va arribar a l’alcaldia i a l’ajuntament.

La darrera edició del baròmetre semestral de l’Ajuntament s’ha fet pública aquest divendres i allà es mostra com s’atorga un 4,7 a Colau. L’alcaldessa es troba per darrere del líder d’ERC al consistori, Ernest Maragall, que va ser l’únic aprovat amb un 5. També la supera el líder municipal del PSC i primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, tot i també suspendre amb un 4,8.

Maragall, l'únic aprovat

L’edició semestral afirma, també, que si se celebressin actualment unes noves eleccions municipals, el candidat més votat tornaria a ser Ernest Maragall. Tot i això, l’enquesta només consta de vot directe.

El baròmetre també mostra la millora de Manuel Valls, que és puntuat amb un 3,3. El mateix passa amb Josep Bou, que augmenta la seva nota fins a un 3,2%. Elsa Artadi (JxCat) i María Luz Guilarte (C’s) entren per primer cop al Baròmetre amb un 4,6 i un 3,6 respectivament.

Canvi d'opinió també respecte als pactes

Els barcelonins, però, no només han decidit canviar d’opinió respecte a Colau. La majoria han afirmat aprovar el pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC. Això fa canviar l’opinió dels ciutadans, que el darrer baròmetre van votar per un pacte entre els comuns i ERC com opció preferida per governar.

Ara, però, el 42,4% han valorat aquest pacte amb els socialistes com un ‘Bé’, un 5,1% com ‘Molt bé’ i un 7,7% l’ha qualificat de ‘normal/regular’. No tothom està d’acord amb la unió, i un 26,4% la valoren com ‘Malament’, i un 12,1% com ‘Molt malament’.

La gestió del govern municipal també s’ha vist afectat respecte el passat baròmetre. Han augmentat el nombre de ciutadans que valoren aquesta feina com malament o molt malament. Concretament, el percentatge ha augmentat d’un 42,2 a un 43,6%. La valoració ‘Bé’ o ‘Molt bé’ passa d’un 46,6% a 42,8%.

Els partits assenyalen diferents culpables

El regidor de Presidència, Jordi Martí (Barcelona en Comú) ha estat l’encarregat de presentar les dades del Baròmetre. Ell no s’ha mostrat preocupat pel primer suspens de Colau, i ha volgut atribuir aquesta davallada al context polític que viu Catalunya des de la sentència del procés, amb els posteriors aldarulls que van centrar-se principalment a la capital catalana.

 Els grups independentistes, per la seva banda, han volgut trobar un altre culpable per aquests canvis d’opinió. Jordi Martí Galbis, regidor de Junts per Catalunya, ha assegurat que la ciutadania es troba decebuda amb els comuns i el PSC perquè no comparteixen un projecte polític en comú. Així, ha reclamat a l’Ajuntament que no «resti al marge» del conflicte polític que està succeint a Catalunya, afirmant que actualment la ciutat té «dos governs en un».

Montse Benedí, Ernest Maragall, Pere Aragonès, Elisenda Alamany, Jordi Solé (ERC) a Barcelona (15-05-19)
ERC seria la força més votada pels barcelonins en unes hipotètiques eleccions | CatalunyaDiari

Elisenda Alamany, portaveu d’ERC, ha puntualitzat que aquest suspens es deu a la inseguretat que ha «cronificat» la ciutat de Barcelona. Ha assegurat que «tot i la gestió de Batlle no hi ha hagut un punt d’inflexió» i ha recriminat al tinent d’alcalde haver «estigmatitzat certs col·lectius», fent referència als manters.

Els republicans, els preferits pels barcelonins

Des d’ERC reivindiquen que continuen sent la primera força escollida a la capital catalana. Els republicans van guanyar les eleccions municipals el passat mes de maig, i l’últim baròmetre els mostra com opció preferida pel 16% dels enquestats. En segon lloc es troba Barcelona en Comú, amb un 15,5%.

Respecte a les altres forces, el PSC també sofriria una davallada, perdent quatre punts i passant al 8,9%. Ciutadans seguiria la mala sort de les eleccions generals i s’enfonsaria fins al 2,6%. Junts per Catalunya es quedaria amb un 4,7%, la CUP mantindria el resultat del passat mes de maig, un 2,6%, i Barcelona pel Canvi aconseguiria un 0,4% dels suports.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari