Un arbre de Nadal decorat amb boles vermelles i daurades

Els pitjors presagis per aquest Nadal comencen a ser realitat: «Ara ja és tard»

El portaveu socialista defensa que no es pot «enganyar a ningú»

Nadal ja està a prop i el país comença a prendre consciència que aquestes festes seran diferents, com ho ha estat pràcticament tot aquest 2020. La lluita contra la segona onada de la pandèmia no ha acabat. De fet, just ara la majoria de comunitats d'Espanya aproven noves mesures i restriccions per a frenar l'expansió de la Covid. En moltes zones, seguint l'exemple de Catalunya i Navarra, entren en vigor el confinament perimetral per municipis i es tanca l'hostaleria. 

Però molts experts coincideixen en el fet que aquestes mesures, encara que necessàries, arriben tard. I és que un retard en la presa de decisions davant la pandèmia pot comportar greus conseqüències sanitàries, però també econòmiques i socials. Justament d'això ha parlat aquest dissabte el portaveu socialista de l'Ajuntament de Madrid, Pepu Hernández. 

Hernández s'ha pronunciat sobre un possible confinament abans de Nadal per assegurar les festes i, d'alguna manera, salvar Nadal. Creu que a la Comunitat de Madrid s'està «allargant el patiment» dels ciutadans perquè «ja és tard» per a un confinament. A més, considera que si no hagués arribat tard, el confinament tampoc hauria salvat les festes, encara que sí que hagués permès «afrontar-les d'una altra manera». 

En la seva opinió, no es pot «enganyar a ningú» i no és moment de competicions ni de rivalitats entre administracions: «Veig competicions que no toquen en aquest moment, que si som la cinquena que menys té... Aquesta classificació és perversa».

Hernández ha parlat de les conseqüències d'aquest «patiment allargat» per a la població, recordant que «no és suportable» per molt de temps. «Cada vegada que es van ajornant algunes mesures que s'haurien d'haver pres és possible que la recuperació econòmica sigui més difícil», ha afegit. 

«No hi ha d'haver tanta ideologia»

El portaveu socialista insisteix en la necessitat d'una coordinació real entre les diferents administracions en favor d'un únic objectiu: frenar la pandèmia. Considera, de fet, que «no hi ha d'haver tanta ideologia». «Els polítics estan dient coses respecte als confinaments, a Nadal, però sembla que no els volem escoltar. Em crida l'atenció que l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, digui que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estigui fent 'coaching' quan està dient les coses com pot dir Macron o Merkel. Ens està dient que haurem de patir i passar-ho malament en algun moment, però sempre amb una esperança», assenyala. 

L'edil reivindica, en aquest sentit, «més sociologia i menys ideologia». Segons Hernández, a més, a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso «no ha pres determinades mesures per a salvar l'economia» i, en la seva opinió, «sense salut no hi ha confiança i sense confiança no hi ha recuperació econòmica». 

«Veig a Ayuso defensant postures com les de Trump o Bolsonaro, no tant de negacionisme, però sí d'economia, economia, economia. Aquesta disjuntiva amb la sanitat és perversa perquè la prioritat ha de ser sanitària», finalitzava.