Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana principal de la Biblioteca Xavier Amorós de Reus

Reus posa a disposició de les escoles els equipaments municipals i un pla addicional de neteja

Guàrdia Urbana i Protecció Civil gestionaran la mobilitat per evitar aglomeracions a les entrades

Daniel Recasens al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'Ajuntament ha previst tres línies d'actuació complementàries als protocols de la Generalitat per començar el curs | TarragonaDigital

Plans especials de neteja i mobilitat i la porta oberta a ocupar espais municipals resumeixen la «tasca de complement» que farà l'Ajuntament de Reus en relació amb l'inici del curs escolar de dilluns vinent. Així ho ha explicat aquest dimarts el regidor d'Educació, Daniel Recasens, que ha fet molt d'incís que tota la ciutadania ha d'entendre el pes que tindrà l'ensenyament aquest curs.

Una de les mesures que s'ha previst, tot i que no s'ha aplicat, és la de cedir espais municipals perquè les escoles hi puguin traslladar part de la seva activitat. En aquest sentit, apunta Recasens, «creiem que aquest serà un curs en el qual l'educació ha de prendre un protagonisme especial a la ciutat, cal entendre els estudiants com un usuari prioritari de l'espai públic».

Una segona línia d'actuació serà la d'aplicar un pla especial de neteja i desinfecció pressupostat, ara mateix, en uns 600.000 euros, a raó de 60.000 al mes. Un pla que s'activarà dilluns vinent amb una primera revisió per saber si cal fer-hi modificacions o ajustaments.

Inclourà i comptarà amb la implicació de tots els centres educatius de la ciutat, també de les Escoles Bressol de les quals, tal com ha confirmat el regidor, les municipals també començaran el curs dilluns vinent. Tot i tractar-se d'una etapa escolar no obligatòria, «no creiem que hi hagi un descens considerable ni que tingui a veure amb aquesta por als contagis».

Façana principal de la Biblioteca Xavier Amorós de Reus
Equipaments municipals com biblioteques, museus i pavellons es posaran a disposició de les escoles | Josep Martí

Els espais municipals, a disposició de les escoles

«Es treballa amb diversos departaments del govern perquè els centres puguin disposar d'un espai públic proper a cadascun d'aquests espais, com la proposta concreta que ens va fer l'Institut Tapiró respecte del Giny», ha anunciat el regidor reusenc d'Ensenyament.

No hi ha, a hores d'ara, cap centre que hagi reclamat aquesta possibilitat, segons ha detallat, però ha volgut deixar clar que el govern es compromet a facilitar i agilitzar tots els tràmits burocràtics que poguessin ser necessaris. «Mantindrem el contacte i treballarem en aquesta agilitat per coordinar els agents dins del govern per donar aquesta resposta a les necessitats dels centres», ha afirmat.

Un pla d'actuació que s'anirà adequant a cada moment del curs i a les necessitats de cada escola. De fet, ha assumit Recasens, «totes les escoles tenen dificultats per adequar els seus espais a la realitat actual». «Tots els equipaments, especialment els culturals, propers als centres estaran a disposició dels centres si aquests creuen que ho necessiten».

És per això que demana un esforç de comprensió a la ciutadania si, en algun moment, l'ús escolar passa per davant de l'ús habitual de cada espai. Tot i això, matisa el regidor, «si un centre escolar necessita un pavelló que està al costat però el necessita de vuit del matí a vuit del vespre, hi haurà més dificultats que un centre que demani un espai de la biblioteca de dotze a una perquè hi fa una determinada activitat».

600.000 euros per al pla especial de neteja

La segona pota principal del paper de l'Ajuntament en la tornada a l'escola és en l'àmbit de la neteja dels centres, que va a càrrec del consistori. Tal com ha explicat Recasens, «hem hagut d'establir un pla extraordinari de neteja i desinfecció dels centres; això ens provoca un cost molt important que haurem d'atendre».

El pressupost actual són 60.000 euros mensuals que s'hauran d'aplicar durant els deu mesos que dura el curs. Tot i això, ha matisat el regidor, «és una xifra virtual perquè no hem rebut un pla especial de neteja, hem adequat les necessitats del pla general a unes necessitats que encara no coneixem».

Així doncs, és possible que s'hagi d'acabar ajustant aquest pla especial, sigui per manca, sigui per excés. Per fer-ho, «durant els primers quinze dies, aquest pla especial de neteja que hem dissenyat s'aproparà a cada centre per veure si s'ajusta a la realitat».

La Brigada Municipal pintant l'espai reservat per deixar i recollir la canalla davant de l'escola Maria Cortina
L'escola Maria Cortina va ser la darrera, el curs passat, d'incorporar un espai per deixar i recollir la canalla | Adrià Morte

Més espais per deixar i recollir la canalla

La darrera actuació de pes que s'ha previst és en matèria de mobilitat. Per una banda es reforçaran i ampliaran en la mesura del que sigui possible els espais reservats perquè les famílies deixin i recullin la canalla a la porta de l'escola. L'objectiu és reduir tant com es pugui les aglomeracions al voltant dels centres educatius.

De fet, Recasens ha declarat que «fem també una crida a les famílies per tal d'entendre que és un moment complicat com ho és cada any la represa del curs, però especialment aquest; mirem al màxim possible d'atenuar aquestes aglomeracions i no allargar-les més del compte».

Amb la col·laboració tant de la Guàrdia Urbana com dels voluntaris de Protecció Civil es regularà el voltant de les escoles a les hores punta per evitar aquestes situacions. El pla redactat per la Generalitat plantejava que els centres poguessin tenir més accessos dels que s'utilitzen habitualment, una línia de treball que també s'aplicarà a Reus.

El regidor d'Educació ha exposat que «algunes escoles tenen la possibilitat d'aquest accés, però es troben amb una vorera molt petita de la qual els cotxes n'ocupen una part i aquesta entrada és complicada; hem treballat alguns d'aquests aspectes, com assegurar la vorera o instal·lar pilones si és el cas».

El Consell Educatiu Municipal, «en tràmit»

Aquest mateix dilluns, la CUP de Reus criticava precisament el regidor Recasens acusant-lo de no haver començat el curs, de no reunir-se amb els agents de l'àmbit educatiu i de no haver informat als grups municipals sobre les actuacions de l'Ajuntament de cara al retorn a les escoles.

Una de les crítiques que feia la portaveu cupaire, Marta Llorens, era que encara no s'ha constituït el Consell Educatiu Municipal ni tampoc s'ha convocat el Consell Escolar Municipal, organisme al qual el primer ha d'agafar el relleu. Preguntat per la premsa, Recasens ha respost que «el Consell Educatiu Municipal està en tràmit, de moment tenim una eina que és el Consell Escolar Municipal».

«Evidentment es convocarà; si haguéssim convocat un Consell Escolar Municipal un 28 d'agost, probablement hauríem estat els tècnics sols», ha afegit. Admet que hi ha una urgència per reunir aquest òrgan; «entenc la reflexió que feia la CUP i la comparteixo, i convocarem el Consell, entre altres coses, perquè hi ha agents que no hi són al dia a dia de totes aquestes planificacions, i també volem que n'estiguin al cas».

En segon lloc, la CUP reclamava que l'Ajuntament assumeixi el servei de menjador escolar, que algunes associacions de pares i mares poden tenir dificultats per mantenir. Recasens ha exposat que «d'avui per demà no es pot atendre la municipalització d'un servei que, de fet, a diferents centres té titularitats diferents». Ha admès, això sí, que la reivindicació «té un fonament molt sòlid, però ara mateix no és contingent».