Vistes al poble de Golmés, Pla D'urgell

El Pla d'Urgell: una comarca al ritme de la terra

En aquest article mirem de descobrir la millor manera d’arribar al Pla d'Urgell, el seu transport, l’allotjament, la seva gastronomia i la millor època de l’any per anar-hi

La comarca del Pla d’Urgell esdevé tota ella un petit indret on gaudir de la tranquil·litat de la vida rural, alhora que podem descobrir la rauxa de la seva gent en les diferents fires i festes que s’hi organitzen.

Una comarca al ritme de la terra

Tot i el dia a dia d’una comarca dinàmica i treballadora, el Pla d’Urgell conserva la particularitat de viure encara al ritme d’una terra agrícola i ramadera. Passejar vora les séquies i els trossos, descobrir els racons patrimonials de cada municipi i la seva gastronomia, esdevé la millor manera de desconnectar de la rutina.

En aquest article mirem de descobrir la millor manera d’arribar al Pla, el seu transport, l’allotjament, la seva gastronomia i la millor època de l’any per anar-hi.

Com arribar al Pla d’Urgell

Des de temps dels romans, el Pla d’Urgell és un territori per on passava la via que unia Lleida i Barcelona, anant cap a Saragossa. Igual que llavors, la seva xarxa de carreteres és bona, compta amb l’autovia A-2 i la carretera nacional N-II travessant la comarca i la seva capital, Mollerussa, d’est a oest.

A més a més, per la seva orografia totalment plana, compta també amb una bona xarxa de comunicacions entre tots els seus municipis, facilitant arribar al Pla des de qualsevol comarca circumdant.

Mapa del Pla d'Urgell
Mapa del Pla d'Urgell | Cedida

Pel que fa al transport públic, el Pla d’Urgell compta amb la línia de tren Barcelona-Manresa-Lleida, que té parades a Castellnou de Seana, Golmés, Mollerussa i Bell-lloc d’Urgell; si bé amb molt poca freqüència de trens. La comarca sí que disposa d'una bona xarxa d’autobusos, que connecten els municipis entre si, així com les capitals de comarca properes.

Quan anar al Pla d’Urgell

Tot i que qualsevol època de l’any és bona per visitar el Pla d’Urgell, cal donar una ullada prèvia a les temperatures que ens trobarem i equipar-nos en conseqüència. Sempre serà més agradable de visitar durant els mesos més temperats de l’any, tenint en compte que l’oscil·lació tèrmica és permanent i que un dia calorós pot derivar en una nit ben freda.

Segurament la millor opció és consultar el calendari de les nombroses fires i firals que acullen els seus municipis, aprofitant el viatge per viure la manera de ser dels urgellencs del Pla de primera mà. D’aquestes destaquen molt especialment els Firals de Bellvís, la Fira de la Camamilla de Linyola, la Fira del Formatge i la Nou del Palau d’Anglesola, el Cominart de Vilanova de Bellpuig, la Mostra d’oficis i artesania de Fondarella o la Mostra Gastronòmica del Pla d’Urgell de Mollerussa.

Allotjar-se al Pla d’Urgell

Tot i no ser una comarca gaire turística, el Pla d’Urgell compta amb una bona oferta d’allotjaments de tota mena i de gran qualitat, sigui en forma de fondes, hostals i apartaments, o de cases rurals al mig del camp. Una oferta més que suficient per acollir-nos mentre visitem els seus paratges i gaudim de les seves fires.

Centre històric de Linyola. Conjunt i detalls voltant la Pl. Esglèsia
Centre històric de Linyola. Conjunt i detalls voltant la Pl. Església | Viquipèdia

D’aquesta manera, destaquen, entre d’altres, allotjaments com Cal Magí de Vilanova de Bellpuig, Cal Tarragona de Miralcamp, Casa Utxafava de Vila-sana, Cal Puro de Castellnou de Seana, La Guspira de Linyola o la Masia Cal Bola a Vallverd.

Gastronomia del Pla d’Urgell

La gastronomia del Pla d’Urgell viu del seu lligam indestriable amb l’agricultura i la ramaderia; des de les pomes, peres i nous dels seus trossos, fins a les herbes medicinals i aromàtiques que creixen en aquestes contrades.

Restaurant del Pla d'Urgell
Restaurant del Pla d'Urgell | Getty Images

Els seus plats més característics són les coques de recapte de tota mena, els cargols a la llauna i la cassola de tros, que amb variacions acostuma a portar peus de porc, cargols, botifarra i espinacs. A més a més, en són endèmics els sucs, conserves i melmelades naturals i ecològiques, així com el formatge fresc de cabra i ovella, la mel i el vinagre.