Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de cotxes emetent grans quantitats de contaminació

El Govern crea un pla especial de salut per fer front al canvi climàtic

Aquesta crisi global causa cada any unes 3.500 morts prematures a Catalunya. El nou pla inclou la creació d’un comitè científic

El Govern de la Generalitat ha creat un programa de salut especial amb l’objectiu de combatre el canvi climàtic,  una problemàtica que causa la mort prematura cada any de 3.500 persones a Catalunya amb la previsió que, de cara als propers anys, aquesta xifra augmenti a escala mundial.

Així ho ha explicat la Consellera de Salut, Alba Vergés, que ha assegurat en la presentació del programa que aquest pla pretén ser un instrument per obtenir dades i indicadors de les conseqüències que el canvi climàtic té en el benestar de la població, per tal de poder-les prevenir o fer-hi front. El nou pla inclou la creació d’un comitè científic que coordinarà la lluita contra aquesta greu crisi.

«Cal impulsar polítiques i desenvolupar noves accions per reduir l'impacte del canvi climàtic en la salut de les persones», ha explicat Vergés, afirmant que aquest programa pretén «dissenyar i aplicar actuacions» que s’avancin i previnguin els efectes perniciosos de l'emergència climàtica.

Comitè de científics experts

La creació del comitè de científics que contempla el pla pretén forma un equip d’experts en els efectes adversos del canvi climàtic i un equip de coordinació per tal de combatre l’emergència climàtica a dins de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que anirà coordinat amb la Comissió interdepartamental ambiental del Govern.

El nou programa també contempla la posada en marxa d’un web els propers mesos per tal que la població i entitats locals disposin d’un espai per saber com actuar en casos concrets en matèria de salut pel que fa al canvi climàtic.

«L’amenaça més gran del segle XXI»

En aquest sentit, Vergés ha destacat que l’emergència climàtica és «l’amenaça global més gran del segle XXI»,  afegint que «el compte enrere ha començat i hem de desfer tot allò en què el canvi climàtic ens ha menjat terreny». Una mesura que s’emmarca en la Llei 16/2017 del canvi climàtic de Catalunya. 

Per la seva banda, el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha posat en valor la base científica de l’afectació del canvi climàtic sobre la salut de les persones, contradient així a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que en unes declaracions recents qüestionava aquest extrem.

Els efectes del canvi climàtic a Catalunya

Només a Barcelona, es calcula que unes 351 persones van morir prematurament l’any 2018 a causa de la contaminació. En el conjunt de Catalunya, aquesta crisi està provocant una pujada de les temperatures amb un augment de les inundacions, sequeres i incendis, així com l’increment de pol·len i més contaminació de l’aire.

A més, aquesta situació també provoca més toxicitat en alguns aliments i més malalties contagiades a través dels mosquits, com ara els virus del dengue o el Zika. Els col·lectius més vulnerables als afectes del canvi climàtic són els nens, els majors de 65 anys i les persones amb malalties cròniques, sobretot les cardiorespiratòries.