Aquest dimarts, 17 de novembre de 2020, el govern ha confirmat que aprovarà l'enèsim reial decret de l'era pandèmica, en el qual inclourà una bateria d'ajudes als sectors més afectats per les restriccions associades a la Covid-19, destacant el sector de l'hostaleria que està arribant al seu límit.
Fonts de l'Executiu han afirmat per a 'El Español' que durant el cap de setmana s'han accelerat els treballs d'aquest nou decret amb l'objectiu d'incloure les mesures previstes per a atendre, sobretot, les demandes dels bars i restaurants, arruïnats per les restriccions que han decretat la majoria de Comunitats Autònomes.
Devastats per les mesures i cansats de ser sempre els primers a haver de tancar els seus negocis, el sector de l'hostaleria es va manifestar fa 10 dies als carrers de mitja Espanya exigint ajudes d'entorn de 8.500 milions per a sobreviure davant una situació que qualifiquen d'inadmissible.
Sánchez presenta 'El Pla de Recuperació i Resiliència'
Divendres passat 13 de novembre, a Pamplona, Pedro Sánchez confirmava el motiu d'aquesta segona etapa de la seva gira autonòmica en la qual el seu principal objectiu és promocionar el batejat com 'El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia espanyola'.
«El turisme, l'oci i l'hostaleria són els sectors més afectats per l'emergència sanitària», va admetre el cap de l'Executiu. Encara que la veritat és que minuts abans havia pres el tancament de bars, restaurants i discoteques com a exemple que el seu pla realment funciona.
Va argumentar el president que «la immensa majoria de les CCAA han pres les mateixes mesures restrictives en els aforaments, el tancament de bars i restaurants». Va voler deixar clar que hi ha cogovernança entre Moncloa i les CCAA.
Els governs regionals són els que carreguen amb la creu de les restriccions
El que està representant el pla de Moncloa és que els governs regionals són els que carreguen amb la creu de decretar restriccions d'aforament, tancaments de bars i restaurants, limitacions a l'activitat econòmica, a la mobilitat. I que després és el mateix govern el salvador absolut de l'economia espanyola.
«Fa setmanes que estem treballant en aquestes noves mesures per a salvar a milers de petites i mitjanes empreses que són viables i a autònoms que necessiten més liquiditat i més suports per a continuar superant obstacles. El govern d'Espanya, ho he dit abans, no deixarà a ningú enrere i per tant continuarem fent costat a aquells que més el necessiten ara mateix. L'abric, el recer, el suport de les institucions públiques», apuntava Pedro Sánchez.
Més tard, Sánchez afegia altres sectors, com el del transport, el petit comerç i les activitats culturals, apuntant que «aquests són subsidiaris d'aquestes restriccions a les activitats que creuen tot el nostre sistema productiu i que la Generalitat catalana, el govern d'Andalusia, el gallec, el de La Rioja, el de Múrcia o Aragó han coartat per ordre dels seus experts».
«Les protagonistes han de ser les CCAA»
Així que el govern ha decidit que «en aquesta fase de contenció, les protagonistes han de ser les Comunitats Autònomes, que són les que tenen les competències de Sanitat en aquest Estat compost». Rentant-se així, una vegada més, les mans.
Amb el nou estat d'alarma, el govern va decidir un toc de queda nacional, però a gust del consumidor regional. Una hora a dalt o una hora a baix per a aparentar que els territoris són sobirans contra la Covid. Un altre punt d'inflexió entre Moncloa i CCAA va ser l'aixecament d'una restricció nocturna de moviments, que més tard Sánchez proclamaria com a toc de queda.
I si els contagis disparats porten als científics regionals a reclamar el confinament domiciliari? «Cal esperar». Quant? «Un parell de setmanes, ens diuen els tècnics», responia Salvador Illa fa ja 20 dies, «és el termini per a avaluar l'eficàcia de les restriccions en vigor».
Tres setmanes després del tercer estat d'alarma, primer de tot va aquest decret d'ajudes, tal com ha explicat el president del govern. Això sí, si resulta que regions de tots els colors polítics demanen de nou que es restableixin les mesures, com va ocórrer el passat 24 d'octubre, s'acabarà convocant un Executiu d'urgència per aclamació popular i no per voluntat pròpia per part de la Moncloa.