Girona aprova peatonalitzar la plaça de Catalunya

Tots els grups donen suport a la moció d'ERC que també reclama abordar la reforma integral de l'espai aquest mandat

La plaça Catalunya de Girona
Una imatge d'arxiu de la plaça de Catalunya de Girona. | CatalunyaDiari.cat

El ple de Girona ha aprovat per unanimitat que la plaça de Catalunya sigui un espai prioritari per a vianants aquest 2020. Tots els grups han donat suport a la moció d'ERC, que també reclama abordar la reforma integral de l'espai al llarg d'aquest mandat. El portaveu dels republicans, Quim Ayats, ha subratllat que treure vehicles de la plataforma es pot fer amb una «mínima inversió» i que, per contra, tindrà «un gran impacte» per a una Girona més sostenible.

La regidora de Mobilitat, Marta Sureda (JxCat), ha posat de relleu, això sí, que per fer efectiva la mesura caldrà redactar estudis i que, en tot cas, «ara per ara» la plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants perquè «és l'únic punt d'accés» perquè els vehicles entrin al Barri Vell.

Una moció d'ERC al plenari municipal

La moció que ERC ha portat al ple, i que ha rebut el suport de la resta de grups, proposa que la conversió de la plaça Catalunya en un espai per a vianants ja sigui «una realitat» aquest 2020. Demana, a més, que els canvis de mobilitat que es facin a la plataforma sobre l'Onyar siguin consensuats, i que es busqui «la millor solució» per als veïns i negocis amb l'accés cap al Barri Vell.

El portaveu republicà ha subratllat que els canvis a la plaça, per fer-la prioritària per a vianants, no s'han d'acompanyar «necessàriament» d'una gran inversió. Ayats no ha amagat que és «indispensable» fer una reforma integral de l'espai —entre d'altres, perquè hi ha informes de l'ACA que alerten del risc d'inundabilitat amb una crescuda de l'Onyar.

Però el regidor d'ERC ha dit que això no és incompatible amb, ara per ara, fer «mínimes inversions» que permetin que plaça Catalunya sigui per als vianants. «Tothom té clar que cal actuar de forma ràpida en aquest espai per millorar-ne la mobilitat», ha dit, fent referència a l'aval que li han donat la resta de grups.

Tots els regidors, a favor de la proposta

La regidora de C's Míriam Pujola ha destacat que la proposta suposa «un pas endavant» per millorar la convivència i fer una ciutat «més sostenible». La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha volgut posar l'accent en què la moció també compromet l'Ajuntament a abordar la reforma urbanística de la plaça durant aquest mandat. Un projecte que, ha subratllat, també es fa «necessari» perquè l'espai faci de nexe entre els diferents eixos comercials de la ciutat.

Per part de Guanyem Girona, la regidora Cristina Andreu ha destacat que la moció permet avançar cap a a la «mobilitat sostenible». Sí que ha demanat, però, que no es deixin de banda la resta de barris de la ciutat, i aquí també s'avanci per pacificar-los.

Ara per ara, no exclusiva

La regidora de Mobilitat, Marta Sureda, ha explicat que per tirar endavant els canvis caldrà fer estudis. Ja ha avançat, però, que «ara per ara» la plaça Catalunya no podrà ser exclusiva per a vianants. Sobretot, perquè és «l'únic accés» de vehicles cap al Barri Vell, i un dels principals cap a d'altres zones de la ciutat (com les Pedreres o Torre Gironella).

A més, Sureda també ha explicat que caldrà analitzar què passa amb les zones de càrrega i descàrrega que hi ha damunt la plataforma. Entre d'altres, perquè aquests estacionaments «donen servei» als transportistes que han de portar mercaderies no només al Barri Vell, sinó també a l'Eixample o a la zona del Mercadal.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari