La plaça Folch i Torres, al Raval de Barcelona

Una plaça del Raval de Barcelona, centre de tràfic i consum de drogues

Els veïns del barri porten més de dos anys reivindicant l’incivisme i la inseguretat de la plaça Folch i Torres

La plaçaFolch i Torres  de Barcelona s’ha convertit en un punt detràfic i consum de drogues. Això és el que denuncia l’Associació de Veïns del Raval, que des de fa més de dos anys es queixa de l’incivisme i lainseguretat  que es viu al barri i, concretament, en aquest espai.

Lluis González, portaveu de l'Associació de Veïns del Raval, explica les situacions que es viuen diàriament a la plaça Folch i Torres: «Gairebé cada tarda s’instal·len unes 30 persones a la plaça. A les set o vuit del matí poden seguir per aquí  totalment drogats». En aquesta mateixa plaça, unveí del barri va morir  el passat juliol després de ser apunyalat en una baralla i el passat dijous, un menor d’edat  tutelat per la Generalitat de Catalunya va resultar ferit en un tiroteig.

Inseguretat i incivisme al barri

El tràfic i consum de drogues, els crits i la música fins a altes hores de la nit  són algunes de les queixes que presenten l'Associació de Veïns del Raval, que asseguren que les persones en qüestió «estan ficades a la bombolla delictiva». «Sabem que  són carteristes o que es dediquen a robar  perquè després els veiem pels carrers de Ciutat Vella amb aquella actitud de ‘a veure què agafo’», explica González, que apunta que, encara que l’espai no és un punt calent de furts i robatoris, s’han produït alguns puntualment.

A principis de 2019, el llavors conseller tècnic del districte de Ciutat Vella i actual regidor del districte, Jordi Rabasa, va apuntar que la intenció  era incrementar la presència policial en la zona. Fins ara, els veïns no han vist més agents patrullant els barris ni s’han efectuat més reunions per resoldre aquesta problemàtica.

L’incivisme també es materialitza a la plaça en forma  d’orina, que impregna el terra i algunes parets. «En època escolar augmenten les queixes de l'Institut Milà i Fontanals  perquè moltes de les seves parets són els urinaris d’aquestes persones. Tot i que els serveis de neteja escombren cada dia, a la nit es torna a embrutar tot d'una forma brutal». A més, González assegura que els alumnes de han deixat de sortir a l’hora del pati per «l’incivisme» i «la gent que poden trobar-se punxant-se».

Per la seva banda, a Twitter,  BCN Helpers s’ha fet eco d’un treballador  que relata que cada dia, de dilluns a divendres, es troba drogoaddictes i alcohòlics a la plaça  i reclama més ajuda social  per aquestes persones dependents i una major presència policial.  En aquest sentit, per la seva part, els veïns no només troben impossible descansar a les nits sinó que, en general, també han deixat de freqüentar la plaça perquè «ja no invita a prendre l’aire».

Tanmateix, González assegura que els educadors socials  del barri intenten fer el seu treball, però no  donen a bast. És per això que els veïns reclamen que es facin complir les ordenances municipals i, al mateix temps, que es continuï treballant el teixit social.

També et pot interessar...