Rates

Una plaga de rates afecta dos centres educatius de Sant Andreu

La presència de rosegadors és cada vegada major i, malgrat utilitzar verí, no s'ha aconseguit erradicar-los

Dos centres educatius del districte de Sant Andreu denuncien la presència de rosegadors als patis i zones d’esbarjo. Aquesta plaga de rates afecta la guarderia municipal Manigua i l’escola pública Doctor Ferran i Clua i provoca una situació d’insalubritat cada vegada major.

 

L'ús de verí només ha provocat que els alumnes trobin «rates mortes al pati»

Les plagues de rates que afecten els dos centres van aparèixer a l’estiu i encara no s’han eliminat, malgrat l’ús de verí i raticides. Segons la presidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Dr. Ferran i Clua, Anna Puigdemassa, les rates es passegen pel pati a la nit «escalen als arbres, defequen i s’amaguen».

Des de l’Ajuntament, l'única solució que s’ha aplicat és utilitzar verí, però no ha aconseguit posar fi a la plaga i ha provocat que els alumnes trobin «rates mortes al pati». Al voltant de l’escola, al carrer Manigua, hi ha un descampat que propicia la plaga de rosegadors i dificulta l’extermini dels animals.

Pati de l'escola Dr Ferran i Clua
Les rates es passegen pel pati a la nit «escalen als arbres, defequen i s’amaguen», segons Puigdemassa | Twitter

Puigdemassa demana també una «actuació directa sobre el clavegueram» i les canalitzacions del pati, que no drenen correctament i causen una gran presència de mosquits a l’estiu. En la mateixa línia, la secretària de l’AFA, Carme Bedia, assegura que «es necessita posar una solució a tot això i la neteja dels solars és bàsica per erradicar-les, així com del clavegueram».

L'escola Dr. Ferran i Clua denuncia també l'estat de la cuina del centre

Però la plaga de rates no és l'única problemàtica que pateix l’escola Doctor Ferran i Clua i des del centre i l’AFA hi ha diverses demandes.  L’estat de la cuina és un altre tema urgent per als alumnes i les famílies de l’escola, ja que no s’ha reformat des de fa 38 anys.

Puigdemassa assegura que la cuina està «destrossada» i que s’hi poden trobar paneroles fàcilment. Aquest mes de novembre es van fer tasques de manteniment a les instal·lacions per reparar les rajoles que s’havien esquerdat i alguns forats que havien aparegut a terra, encara que les famílies les consideren «insuficients».

La cuina de l'escola Dr Ferran i Clua
La cuina de l'escola Dr. Ferran i Clua no s'ha reformat en 38 anys | Twitter

A més, la cuina no s’adequa a les necessitats del centre, tal com explica Puigdemassa: «Està pensada per fer 120 menús diaris i en servim uns 450». La presidenta de l’AFA afegeix també que «la campana no compleix la normativa i els electrodomèstics són insuficients».

Puigdemassa acusa el Consorci d’Educació, l’Ajuntament i Sanitat de «passar-se la pilota»

També demanen col·locar una tanca més alta al carrer de les Acàcies per evitar que la gent accedeixi al centre i hi cometi actes vandàlics. A més de buscar alguna solució a l’entrada de l’escola, ja que és poc segura per als quasi 500 alumnes que atenen.  I pel que fa a nivell de barri, es va dur a terme una manifestació a l’inici de curs per denunciar les ràtios de les escoles i instituts, que cada vegada són majors.

Amb aquesta situació, Puigdemassa acusa el Consorci d’Educació, l’Ajuntament i Sanitat de «passar-se la pilota» mentre no solucionen res. Així que, fins que hi posin solució, l’escola Doctor Ferran i Clua i la guarderia Manigua lluiten juntes per aconseguir eliminar la plaga de rates.

 

També et pot interessar...