La Policia Nacional es nega a abandonar la comissaria de Via Laietana

Els sindicats de policia critiquen que es vegi l'edifici com un «trofeu»

Manifestants i Policia Nacional a Via Laietana
Tensió davant la prefectura de Via Laietana per un grup d'estudiants que llancen objectes | Catalunya Diari

A conseqüència d'una iniciativa presentada per ERC, l'Ajuntament de Barcelona negociarà amb l'estat espanyol la cessió de la titularitat de l'edifici que actualment allotja la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Aquest edifici, propietat de l'estat desde 1929 i seu de la Prefectura Superior de la Policia Nacional, es convertiria en un centre de memòria històrica per la repressió franquista a Catalunya.

La iniciativa, que compta amb el suport de BComú, PSC i JxCat, no ha agradat tant als sindicats de la policia. En aquest sentit es pronunciava Pablo Pérez de Jusapol, en declaracions que recull el diari 'Crónica Global': «no hi ha raó funcional ni operativa per a aquest trasllat, és una excusa barata». Altres entitats relacionades amb el cos policial critiquen que la proposta es faci just després dels disturbis a Barcelona en resposta a la sentència del procés.

«L'edifici de Via Laietana és un trofeu que es volen adjudicar»

El cert és que aquest edifici va acollir, durant els anys de dictadura, la Brigada Político-Social, un òrgan repressiu que va dur a terme tortures a tot aquell contrari al règim franquista. Per aquest motiu, els partits independentistes volen reivindicar la transformació democràtica i convertir la comissaria en un «espai de memòria».

Malgrat això, i segons 'Crónica Global', la policia espanyola es negaria a abandonar l'edifici. José Rodríguez Nierga, del Sindicat Unificat de Policia, sosté que la comissaria ubicada al número 43 de Via Laietana és un punt estratègic per la policia i «una de les maneres de fer visible l'estat». «Creuen que és un lloc de repressió per la societat catalana, i l'edifici de Via Laietana és un trofeu que es volen adjudicar».

De moment, el Ministeri d'Interior nega qualsevol mena de trasllat. Alguns sectors recorden, però, que el govern de Mariano Rajoy va aprovar l'any 2017 la construcció d'un museu de memòria històrica en aquest mateix edifici.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari