A Itàlia ja comencen a creure que ha passat el pitjor en la lluita contra el coronavirus. En els balanços dels últims dies segueixen caient el nombre de morts i nous contagiats. Tot i que el confinament al país s'acabaria el 13 d'abril, tot apunta que aquest s'allargarà molt més, ja que ara mateix només estarien entrant en el tram final de la primera fase de lluita contra el virus: la de localització i estabilització.
Al maig podria començar el que s'ha vingut a anomenar la convivència amb el virus, que podria durar mesos, i ja finalment, sobre l'hivern que ve, es podria entrar en la tercera fase: la d'erradicació de virus.
Aquesta nova fase hauria d'iniciar-se, segons el conseller principal del Ministeri de Salut italià, Walter Ricciardi, amb un model que permeti a «alguns circuits productius posar-se en marxa». Es tractaria d'anar activant la indústria i altres sectors paralitzats, però deixant clar que encara «no és la fase de prendre la cervesa amb els amics, de concerts i discoteques».
Segons la situació en cada regió, l'Einaudi Institute for Economics and Finance creu que les dates podrien rondar el 5, 9 o 16 de maig. De moment, es podrien reobrir les fàbriques, mantenint la distància de seguretat i a l'espera d'una «vacuna o teràpia de xoc» que permeti anar tornant a la normalitat.
Tests massius i control a través d'aplicacions
Ara mateix per al que s'estan preparant diverses zones com la Toscana o el Vèneto és per dur a terme una estratègia com l'aplicada a Corea de Sud. S'esperen tests massius per determinar qui ha superat la malaltia i té anticossos per tornar a fer vida normal.
Ricciardi recorda però que «no es pot abaixar la guàrdia», perquè el virus es pot arrossegar fàcilment a la roba o a les mans. El govern italià prepara també aplicacions per a localització i fer un seguiment geogràfic dels malalts de COVID-19.