Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un exemplar d'os bru

Nova iniciativa per tal de garantir la supervivència de l’os bru al Pirineu català

Endesa i la Fundación Oso Pardo faran una plantació massiva fins a l’any 2022 per a preservar l’espècie

Imatge d'un exemplar d'os bru
L'os bru és una espècie en perill d'extinció | Arxiu

Endesa i la Fundación Oso Pardo (FOP) han anunciat que plantaran 10 hectàrees d’arbres fruiters  al Pirineu català entre el 2021 i el 2022 amb l’objectiu de preservar la qualitat de l’hàbitat de l’os bru a la zona i garantir la seva correcta supervivència, així com millorar la convivència amb les activitats humanes.

En un comunicat conjunt, les dues entitats afirmen que el principal objectiu del projecte és «restaurar» l’hàbitat d’aquesta espècie a les zones on ha perdut «cobertura vegetal» a causa de la mà de l’home, cosa que, alhora, millorarà la biodiversitat del territori. Els arbres fruiters que es plantaran són cirerers o pomers, entre d’altres, que en aquests moments són en creixement controlat.

D’aquesta manera, es formarà una xarxa de petits boscos que proporcionaran aliment necessari als ossos de la zona, sobretot als exemplars femella amb cries a la zona del Pallars Sobirà i a la Vall d’Aran. En total, es calcula que al Pirineu hi ha més de mig centenar d’ossos, la majoria dels quals es troben a la zona central de la serralada.

Una iniciativa per impulsar els ossos al Pirineu que arriba en plena polèmica per la mort de l’os Cachou, que ha comportat la detenció d’un funcionari del Conselh Generau d’Aran com a presumpte culpable de la mort per enverinament d’aquest animal.

Les osses amb cries, principal objectiu del projecte

Les osses amb cries són el principal objectiu d’aquest projecte, ja que, amb dades de l’any 2019, dels més de 50 exemplars d’aquesta espècie, es calcula que tan sols unes 4 són femelles, que compten amb prop de vuit cadells. Per tant, la seva protecció és prioritària per als impulsors de la iniciativa.

L’any passat ja es van plantar més de 9.000 arbres fruiters a la mateixa zona en el marc del projecte europeu ‘PirosLife’ amb el mateix objectiu de preservació de l’espècie animal al Pirineu. Els arbres que volen plantar ara Endesa i la FOP són fruit de la recollida de llavors aquest any a les plantacions de Forestal Catalana de Tremp, al Pallars Jussà, i estan en fase de creixement per estar a punt l’any vinent.

Segons els impulsors del projecte, els arbres fruiters són una «font d’alimentació fonamental per als ossos» i permetrà una conciliació amb l’activitat humana a la zona, mentre que es calcula que aquesta plantació massiva implicarà una reducció de 303 tones d’emissions de CO2.

Aquesta iniciativa de la FOP forma part del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa, L’os bru  és una espècie catalogada en perill d’extinció i, segons les dues entitats, «d’interès prioritari en la legislació europea».