Fotografía de una playa en la ciudad de Barcelona

Les platges podrien reobrir amb aforament i distàncies de seguretat

A Portugal reobriran a partir de el 6 de juny amb mesures de distanciament social i control d'aforament

L'estiu està sent la  gran incògnita sobre la crisi del coronavirus: tothom pateix per saber si es podran fer viatges, sortir... però sobretot per anar a la platja. És gairebé segur que es podran obrir, però encara no estan del tot definides quines seran les condicions per a garantir la seguretat de tots els usuaris. 

A partir de l'estudi que va iniciar el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) sobre el comportament de la Covid-19 en sorra i aigua, les institucions van començar a conformar les mesures que s'aplicarien per al retorn a les platges.

Les conclusions de l'informe del CSIC han estat molt esperançadores. Segons l'estudi, el risc de contagi és baix a la platja. L'aigua salada i l'impacte del sol creen un ambient poc òptim per a la transmissió de virus. 

S'han de seguir evitant les aglomeracions

Tot i aquesta informació que haurà agradat a molts, el que adverteixen és que el perill està en el fet que no es respecti el distanciament social durant les activitats recreatives a l'aigua. «Les aglomeracions que poden donar-se en les piscines i platges, així com els objectes d'ús comú,  poden continuar servint de mecanisme de contagi» assenyalen els set signants del text, tots investigadors de diferents instituts del CSIC. És per això que s'ha de dissenyar un pla que pugui garantir la distància entre les persones i evitar contagis, ja sigui a l'aigua, a la platja, a les dutxes...

El nostre país veí, Portugal, ja té una data fixada per a reobrir les platges amb un protocol establert. Així doncs, aquestes mesures podrien servir de guia per Espanya a l'hora de crear les seves pròpies normatives. Serà a partir del 6 de juny que les platges portugueses podran obrir-se al públic amb l'obligació de guardar una distància de, com a mínim, metre i mig entre grups.

Una mesura que també afecta molt serà la distància que s'haurà de mantenir entre  para-sols i tendals: Tal com ha explicat el primer ministre, Antonio Costa, s'ha de garantir una distància mínima de 3 metres, i que no podran ser ocupats per més de cinc persones. 

Aplicacions per controlar les aglomeracions

Perquè el control sigui viable, els ciutadans podran consultar una aplicació mòbil, la qual mostrarà l'ocupació de cada platja en temps real. Les platges estaran classificades per colors en funció del seu aforament: Verd amb ocupació baixa; groc amb ocupació mitjana; i vermell, plena.

No obstant això, hi ha una altra mesura fonamental que suposa un enorme canvi pel que fa a la nostra forma habitual de gaudir de la platja. El govern portuguès va implantar la prohibició de practicar activitats esportives amb dues o més persones fora de l'aigua. Només estaran permeses les activitats nàutiques com ara les classes de surf o esports similars.

Les mesures implantades supediten el seu compliment a la responsabilitat individual i col·lectiva, ja que tal com va assenyalar Antonio Costa, no s'instal·larà una vigilància especial. En cas que es verifiqui un incompliment generalitzat en determinades platges amb aglomeracions el primer ministre no descarta tancar-les per llei.