Imatge d'un tram del carrer Girona de Barcelona

El ple de Barcelona aprova el pla per regular l'obertura d'establiments a l'entorn del carrer Girona

El nou pla posa condicions, entre altres, a la implantació de nous locals musicals i de restauració

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el pla d'usos dels entorns del carrer Girona per regular-hi les activitats i la implantació de nous comerços. L'objectiu d'aquest pla és «garantir un equilibri» entre els comerços, l'ús de l'espai públic i el descans veïnal, «evitant el monocultiu» de locals de restauració, oci i serveis al carrer. Precisament el carrer de Girona serà un dels primers eixos verds que es volen fer durant aquest mandat en el marc de programa 'Superilla Barcelona'.

El pla s'ha aprovat amb els vots a favor del govern municipal i d'ERC i amb les abstencions de JxCat, Ciutadans i Partit Popular. En el marc del debat, la segona tinent d'alcaldia i regidora d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el pla s'ha acordat amb els comerciants i veïns de la zona i ha defensat que té com a principal objectiu «protegir el comerç de proximitat i garantir l'equilibri d'usos».

Les condicions a la implantació de nous establiments musicals i de restauració

El nou pla posa condicions a la implantació de nous establiments musicals i de restauració, fixant un màxim de cinc establiments del mateix tipus en un radi de 50 metres i un màxim de 18 amb un impacte similar en un radi de 100 metres. Aquest sistema permetrà controlar la densitat i evitar la concentració d'activitats en un entorn més pròxim a l'establiment.

A més, els establiments musicals i de restauració hauran de tenir una superfície màxima de 300 m² de superfície útil, mentre que el comerç alimentari amb degustació serà de 150 m²; i les activitats musicals hauran de tenir una amplada mínima de 25 metres de carrer.

Condicions per altres tipus d'establiments

El pla d'usos també s'estableix unes superfícies mínimes útils de 100 m² per a locals d’exposició, venda, lloguer i reparació de vehicles, i 500 m² per a jocs recreatius, esportius i atraccions recreatives; i unes superfícies màximes útils de 500 m² per a locals d’exposició, venda, lloguer i reparació de vehicles. A més, gimnasos i locutoris hauran de tenir 200 metres de distància entre establiments del mateix tipus, mentre que la distància serà de 400 metres entre establiments del mateix tipus en locals de jocs recreatius, supermercats i establiments de vendes de viatges, entre altres.

Les activitats admeses —sense aquestes condicions— són ludoteques, activitats culturals, conferències o congressos, especialistes alimentaris i polivalents alimentaris. La regulació també prohibeix l'obertura d'activitats relacionades amb els jocs d'atzar, amb la pornografia, l’exhibició sexual i la prostitució, els establiments de màquines expenedores d’aliments i els magatzems temporals.

Una superfície de gairebé 100 hectàrees

El pla afecta l'àrea delimitada pels carrers de Roger de Llúria, Còrsega —en la façana Eixample—, el passeig de Sant Joan —excepte el tram per sobre de l'avinguda Diagonal—, la ronda de Sant Pere —entre passeig de Sant Joan i la plaça d'Urquinaona— i totes les façanes que són de l'Eixample de la plaça d'Urquinaona. Es tracta d'una superfície de 96,8 Ha i les zones on es concentren més activitats del mateix perfil són l'entorn del Mercat de la Concepció i la plaça Urquinaona i Tetuan.

Segons l'Ajuntament de Barcelona, en aquest àmbit hi ha 615 activitats regulades de les quals 373 activitats de pública concurrència —amb 348 de restauració—, 191 de comerç alimentari, 36 d’exposició, venda, lloguer i reparació de vehicles, i 15 establiments destinats a la venda i comercialització de serveis turístics.