Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall de les restes d'IQOXE poc després de l'explosió

El ple sobre la química afina els deures pendents del cas IQOXE i s'encén contra la plantada de la Generalitat

El clam veïnal retreu que «poca cosa ha canviat» des del dia de l'accident | La universitat es reivindica i s'ofereix a «posar la ciència sobre la taula» | L'AEQT recull el guant de perseguir els «zero accidents»

«Decepció», «menyspreu», «inadmissible», «inacceptable». La Generalitat de Catalunya ha estat la clara protagonista i s'ha emportat el gruix dels retrets  de la sessió després d'haver declinat, per sorpresa, la invitació a participar en el ple monogràfic de l'Ajuntament de Tarragona sobre la  indústria química  que es va convocar arran de la desgràcia de l'accident d'IQOXE a principis de 2020, i que la pandèmia va obligar a ajornar fins aquest divendres. L'administració que aplega la pràctica totalitat de les competències en seguretat, senzillament, no ha estat present al debat. I és per això que la resta d'interlocutors s'han encarregat de subratllar-ho, entre la indignació  i la decepció.

És probable que el d'aquest divendres es recordi com el plenari menys polític  de la història de la plaça de la Font. El pes dels diferents partits polítics i edils municipals ha estat mínim a la sessió, que s'ha caracteritzat precisament per l'enriquiment de donar veu als diversos agents externs que representen les artestes del debat monogràfic en qüestió. És per això que representants veïnals, sindicals, ecologistes, la Universitat, l'AEQT o l'Institut Català d'Indústria Química (ICIQ) han pres la paraula durant les més de quatre hores de plenari. En cap cas el plenari ha seguit el patró normal o habitual.

Els veïns propers a la química demanen formació i simulacres «no només per vèncer al perill, sinó també a la por»

És la primera vegada que el debat de fons sobre la convivència entre el territori i la indústria química adopta el format institucional d'un Saló de Plens i passa pantalla de les habituals discussions  a les xarxes socials que rara vegada condueixen a algun destí. Malgrat les fortes discrepàncies de criteri entre els convidats —i alguna enganxada  més o menys elegant— durant la jornada, s'ha acabat imposant la lectura escèptica  sobre la feina per fer per tal d'aprendre dels errors del passat i la constatació de l'esquerda a la confiança  dels veïns envers aquesta convivència forçada amb l'activitat industrial.

Explosió IQOXE.
L'impacte d'una planxa d'acer procedent de l'explosió d'IQOXE va acabar amb la vida d'una persona a Torreforta | Àngel Ullate

Una de les veus més contundents, en aquest sentit, ha estat la de la portaveu de l'Associació de Veïns (AAVV) de Bonavista, Loli Gutiérrez, qui ha manifestat que «els veïns no sabríem que fer si tornés a passar» i ha reclamat molta més seguretat, més formació i més informació «no només per vèncer al perill, sinó també a la por». Gutiérrez ha reclamat la realització de simulacres  i Justo Velilla, portaveu de la Federació d'Entitats Veïnals de Tarragona (FEVT), s'ha confessat «indignat i desemparat» davant la inacció de les administracions.

Sindicats i ecologistes exigeixen treballar cap a una química «més segura i més sostenible»

També han pres bona nota de l'oportunitat per explicar-se els sindicats CCOO i UGT, que han aprofitat l'altaveu per defensar la convocatòria de vaga  que els treballadors d'IQOXE han anunciat per al pròxim dimarts 30 de març, i on reclamaran «els mínims de seguretat  que reclamàvem el dia de l'accident» que va segar la vida de tres persones per causes que encara no han quedat clares. Els sindicats han posat el focus en la necessitat «de dibuixar una indústria química més segura» per garantir el seu futur a Tarragona, i han demanat «aprendre» i «posar-se les piles» per tal d'efectuar un punt d'inflexió que, a la pràctica, troben que encara no s'ha produït.

Les entitats ecologistes GEPEC i Cel Net, per la seva banda, han posat el focus de les seves intervencions en la necessitat d'incrementar la seguretat  «amb un PLASEQTA amb pressupost i activat», la laxitud  de les normatives i les inspeccions i la necessitat de monitoritzar la qualitat de l'aire i «dibuixar un nou marc legal i ambiental» capaç de garantir la seguretat i la  salut pública dels veïns de les zones afectades per l'òrbita de la química.

La Rovira i Virgili, la clau que obre tots els panys

Capítol a banda mereix la intervenció de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que s'ha fet gegant en el plenari virtual i s'ha reivindicat com el gran actiu per liderar  els reptes de futur del Sud de Catalunya. La rectora María José Figueras ha apuntalat la necessitat «de conviure amb una indústria que s'ha d'adaptar als nous temps» i s'ha ofert a «posar la ciència sobre la taula» per abordar les mancances i els reptes «d'un problema de seguretat  que no es pot llegir a escala de Tarragona, sinó catalana».

Imatge d'arxiu de la façana de la Rovira i Virgili
La URV, universitat pública i de referència del Sud de Catalunya | Cedida

Figueras ha fet una doble proposta amb el coneixement  com a punta de llança, amb l'oferta d'organitzar un congrés específic, públic i obert, sobre seguretat química o la possibilitat d'engegar un màster oficial pioner en seguretat industrial per formar futurs professionals amb les aptituds  específiques que requereix el context actual. Diversos experts en química, medi ambient i comunicació  han acompanyat la rectora per tal de reforçar la posició de la URV com la gran esperança  per tal que el plenari d'aquest divendres pugui servir per alguna cosa. Davant la cadira buida de la Generalitat, és la Universitat qui ha emergit entre el desencís amb una força i un criteri  majúscul.

L'AEQT no perd de vista la urgència de perseguir «els zero accidents»

La presència de l'Institut Català d'Indústria Química i de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) també han enriquit un plenari polifònic on, si bé han reconegut que «el risc zero no existeix» i han recollit el guant d'«assumir que ha mancat eficàcia  i que per millorar necessitem la suma de tots els esforços», l'AEQT ha endurit el to per insistir que l'objectiu  prioritari en què treballa no és altre que «aconseguir baixar a zero els accidents».

La intervenció del gerent de l'associació, Juan Pedro Díaz, s'ha centrat en posar en context la baixa taxa d'accidentalitat  del sector en comparació amb altres branques del mercat laboral i a demanar unificar esforços per tal d'afilar «la competitivitat  de la química de Tarragona» i evitar el risc de perdre pistonada  a dècades vista. L'AEQT no ha defugit cap compromís ni cap de les crítiques  i s'ha tornat a posar a disposició dels interlocutors per seguir avançant en la millor convivència  possible entre el territori i la indústria. L'associació d'Empreses de Serveis de Tarragona (AEST) també ha pres la paraula en una direcció similar.

La política municipal es fa petita en un plenari de molt alta volada

Sap fins i tot greu deixar per al final als polítics, que al cap i a la fi sempre són qui més còmodes se senten en un plenari que sempre els suposa jugar a casa. El dia, però, no convidava a acaparar focus sinó a obrir les orelles, i tots ells han mantingut un perfil baix on, si bé tot ha tingut dues oportunitats per dir la seva, posicionar-se i marcar perfil, res ha semblat sortir del guió previst.

Pla detall de la protesta sindicat davant IQOXE
CCOO i UGT han exigit més seguretat a la indústria arran del cas d'IQOXE | Àngel Ullate

L'equip de govern ha reclamat «les inversions necessàries per garantir la seguretat  dels veïns» i ha estirat de les orelles a la Generalitat, el PSC  ha retret que «poca cosa ha canviat» i els deures se segueixen acumulant, Junts per Tarragona ha demanat responsabilitat a les administracions públiques i la CUP  ha assenyalat que «IQOXE és només la punta de l'iceberg» d'una història «d'opacitat, de connivència i de còmplices» on ni tan sols l'alcalde Ricomà s'ha lliurat del foc amic de les anticapitalistes, més en qualitat de ser d'Esquerra  que de batlle. Era d'esperar que fos la CUP qui més perfil marqués amb un dels seus argumentaris  més sòlids i més rendibles a cada cita amb les urnes.

La plantada per sorpresa de la Generalitat centra les crítiques unànimes de la política tarragonina

La poca veu que queda en el grup municipal de Ciutadans  «una indústria química que no només ha de ser segura, sinó també semblar-ho», i els exregidors taronges Calderón i Orts han volgut posar el focus en un discurs dialogant amb el sector empresarial i crític amb una Generalitat  que consideren que «el seu interès per Tarragona  queda clar avui», en relació amb la sonora plantada al plenari. Els regidors del  Partit Popular s'han negat a participar en el ple, però tampoc se'ls ha trobat a faltar.

És molt probable que el plenari d'aquest divendres hagi estat una reivindicació estèril, degut a què qui havia d'escoltar els precs i preguntes per tal de traduir-les en solucions polítiques concretes, la Generalitat, no hi ha estat present. A manca d'ells, però, el govern municipal ha aprofitat per refermar-se en el seu compromís  per «engegar un estudi independent sobre la qualitat de l'aire  de Tarragona», tal com va acordar amb la CUP per tal d'accedir a l'alcaldia, i òrgans i institucions com la URV  han omplert amb escreix el buit amb què el plenari començava a caminar. La sessió s'ha iniciat amb un sentit minut de silenci  per les tres víctimes de l'accident d'IQOXE.