Divendres, 5 d'octubre, el plenari municipal de l'Ajuntament de Tarragona portarà a debat públic dos dels temes que més titulars han generat els darrers mesos a la ciutat: Inipro i els Jocs Mediterranis. L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros ha convocat, a les vuit del matí, un plenari extraordinari monogràfic sobre el presumpte cas de finançament irregular del PSC de Tarragona i, en acabar, ha convocat el plenari extraordinari monogràfic sobre els Jocs Mediterranis.
Pel que fa als Jocs Mediterranis, tot apunta que no hi haurà molta novetat respecte a la roda de premsa posterior a la Comissió Informativa i de Seguiment dels Jocs Mediterranis celebrada el passat 26 de setembre. El plenari del cas Inipro és una altra història. La CUP, personada al cas, ja ha presentat l'escrit d'acusació i va «en la mateixa direcció que va apuntar el jutge instructor en la seva interlocutòria».
El plenari del cas Inipro «serà una presa de pèl»
TarragonaDigital ha tingut coneixement que, des de l'entorn de les persones investigades pel cas Inipro, es considera que el plenari d'aquest divendres «serà una presa de pèl que només servirà perquè l'oposició ataqui a Ballesteros i a Begoña Floria». A més a també recorden que encara és vigent «el secret de sumari relatiu que afecta a tota la instrucció fins a l'apertura de judici oral».
S'apunta que «les parts poden conèixer el procediment però no es pot externalitzar ni publicitar el contingut de l'expedient judicial». Així doncs, «veurem si algun regidor no comet algun presumpte delicte». Fonts consultades indiquen que «en cas que es vegi vulnerat algun delicte, presentarem la corresponent denúncia davant el jutjat de guàrdia i ja es veurà com es desenvolupa».
Lamenten, aquestes mateixes fonts, que durant el plenari de divendres dia 5 «es pugui vulnerar el dret a defensar-nos en igualtat de condicions» i desitgen que «algú expliqui què i com es va fer en l'àmbit administratiu. I que al mateix temps es pugui explicar com funciona l'activisme en xarxes socials d'un partit polític».
Valoració de les convocatòries per part dels partits tarragonins
TarragonaDigital ha traslladat a tots els portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona les següents preguntes: «Com creu que es desenvoluparan els plenaris del divendres? Com valora que es facin junts, un rere l'altre, el plenari de Inipro i el dels Jocs Mediterranis? Creu que aquests plenaris extraordinaris monogràfics tancaran els debats públics al voltant dels dos temes?».
La portaveu del grup municipal del PSC, Begoña Floria, explica que «els plenaris de divendres són unexercici de transparència i s'han convocat tan aviat com ha sigut possible». Sobre si tancaran els debats, Floria diu que «a l'època de la informació i les xarxes socials qualsevol tema és notícia sempre. Divendres assistirem a dos plenaris diferents».
El soci de govern del PSC, el Partit Popular de Tarragona, a través del seu portaveu, José Luís Martín, ha sigut molt clar: «S'ha de diferenciar entre un i l'altre plenari. El dels Jocs Mediterranis s'ha sol·licitat com indica el reglament i es tracta de presentar un balanç de l'esdeveniment esportiu. El d'Inipro, que creiem que no s'hauria d'haver convocat en tractar-se d'un cas judicialitzat, tractarà sobre la situació processal de l'alcalde i no, no crec que cap dels dos plenaris tanquin els debats».
Des del grup municipal d'Iniciativa, la seva portaveu, Arga Sentís, coincideix amb la valoració del portaveu popular i trasllada la següent reflexió: «El plenari no és un jutjat. Qui ha de decidir sobre Inipro és el jutge. Què farà l'equip de govern, passar-nos els documents del sumari?».
Sentís no creu que «el plenari tanqui el tema, ja que arribarem a precampanya amb Inipro sobre la taula». La líder d'ICV recorda que «vam tenir el mateix posicionament que amb el cas de la Laia Estrada. Nosaltres no teníem res a decidir aleshores i no sabem quin sentit té decidir sobre Inipro al plenari».
Pel que fa al principal partit de l'oposició, Ciutadans, el seu portaveu Rubén Viñuales, ha traslladat a TarragonaDigital una valoració «negativa, ja que s'intenta diluir un ple dins l'altre». «A més a més», ha afegit Viñuales, «hem de ser crítics amb el fet que, sobre el plenari dels Jocs, no tenim massa informació al respecte».
El líder dels taronges al consistori tarragoní entén que «pel que fa al cas Inipro, Ballesteros es limitarà a respondre preguntes sobre la seva actuació i a dir que ell no sap res».
La posició de la resta de grups a Tarragona
L'altre gran grup municipal al consistori, Esquerra Republicana, manifesta, a través del seu portaveu, Pau Ricomà, que «és cert, el plenari sobre Inipro se'ls hi pot complicar als socialistes però nosaltres anirem allí a preguntar. Per forçar la convocatòria del plenari extraordinari dels Jocs ens vam reunir diferents formacions i vam recollir les firmes necessàries però el del cas Inipro és una gràcia que l'alcalde li ha donat a Ciutadans. Desconeixem si és a canvi del fet que Ciutadans no li demanés la dimissió quan es va conèixer la interlocutòria».
«El fet que hagin convocat els dos plenaris el mateix dia evidencia que aquests dos temes els hi fan nosa i se'ls volen treure de sobre com més aviat millor i tan ràpidament com es pugui» explica Didac Nadal, portaveu del grup municipal del PDECat. Nadal considera que els plenaris «no tancaran els debats, ja que la mala imatge dels Jocs a la ciutat de Tarragona, així com la reputació que estan deixant el cas Inipro, ens costarà molt de superar».
Des de la CUP, Laia Estrada afirma que «un govern amb voluntat real de posar llum en moltes qüestions que romanen immerses des de fa anys, hauria convocats aquests plenaris sense necessitat que les forces polítiques de l'oposició li haguessin requerit». Estrada sosté que «és un error haver convocat els dos plenaris un rere l'altre» i assegura tenir «molt poca confiança que serveixin per esclarir tots els dubtes que anem arrossegant sobre aquests fets».
Per últim, el portaveu d'Units per Avançar, Josep Maria Prats, obre la porta a que els plenaris puguin tancar els debats públics sobre Inipro i els Jocs i ho fa recorrent als clàssics: «alea iacta est». Tanmateix, sobre el fet que s'hagin convocat els dos plenaris juntament es mostra una mica més crític i assegura, una altra vegada en llatí, que «ex nihilo nihil fit» que, traduït vol dir «del no-res, res es fa».