L’estiu és segurament el millor moment de l’any per gaudir dels fenòmensastronòmics, ja que n’hi ha molts i les temperatures acompanyen per passar-se hores i hores de nit a l’exterior mirant el cel. Precisament, un dels fenòmens més importants de l’agenda astronòmica dels mesos més càlids de l’any són les pluges d’estels, i aquest juliol arriba la primera més destacada, la dels Delta Aquàrids, que viurà el seu punt àlgid a finals de mes, segons informa l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).
On i quan veure la pluja d’estels
Els Delta Aquàrids duren més d’un mes, podent-se veure des de mitjans de juliol fins ben bé al 23 d’agost. No obstant, la pluja d’estels arriba al seu punt àlgid a finals de juliol, amb els dies més espectaculars entre el 28 i el 30, moment en què es podran veure fins a 25 meteors per hora al cel. La Lluna pot fer la guitza durant les primeres hores de la nit, ja que estarà en fase creixent, però es pondrà cap a les 01:30h i deixarà el cel ben fosc durant gran part de la matinada per gaudir del fenomen, sempre que la meteorologia ho permeti.
Per gaudir perfectament de la pluja d’estels hem de mirar al cel en direcció sud. De fet, el fenomen es veu sempre molt millor a l’hemisferi sud que al nord. Més enllà de la Lluna i de la direcció a seguir al cel, també és molt important estar en llocs oberts amb horitzons lliures de grans edificis i muntanyes i sense contaminació lumínica.
Per què es diuen Delta Aquàrids
La pluja d’estels dels Delta Aquàrids sempre té lloc a partir de mitjans de juliol cada any i el seu origen el trobem en la pols dels cometes Marsden i Kratch. En concret, el nom que reben es deuen al fet que les petites roques provinents d’aquests cometes impacten contra l’atmosfera mirant des de la superfície terrestre cap a la constel·lació d’Aquari. Un cop entren a l’atmosfera s’incendien i deixen una fugaç traça de llum al cel que s’acostuma a apagar en menys d’un segon.
Aquesta és una de les pluges d’estels més importants de l'estiu, tot i que no és, ni de bon tros, tan famosa com la dels Perseids, o Llàgrimes de Sant Llorenç, que viu el seu punt àlgid entre el 10 i 11 d'agost cada any.