Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pluja d'estrelles dels Gemínids 2019: on i quan veure-la a Catalunya

La nit del 12 al 13 de desembre serà el punt àlgid però es podran seguir observant del 7 al 17 de desembre.

Els Gemínids és la pluja d'estrelles més important de la tardor | Arxiu

Els Gemínids són una pluja d’estrelles característica del mes de desembre i també la més mediàtica de la tardor. Enguany, es podran observar entre el 7 i el 17 de desembre i serà al llarg de les matinades i primeres hores del matí quan es podrà observar millor.

Arribaran a observar-se fins a 120 meteors/hora i malgrat que no és una pluja d’estels tan mediàtica com la de les llàgrimes de Sant Llorenç, pot ser visualment espectacular per la lentitud en què irradien al cel.

Què són els Gemínids?

Els Gemínids són petites partícules de pols de diverses dimensions, algunes més petites que grans de sorra, que es van desprenent dels estels  durant les òrbites d'aquests voltants del sol. Aquestes partícules es desintegren en entrar a gran velocitat a l'atmosfera terrestre, creant les esteles lluminoses que reben el nom científic de meteors.

Procedència d’aquesta pluja de meteors

L'origen d’aquesta pluja era un misteri  fins que les sondes solars ‘Stereo’ van confirmar l'aparició de restes de l'asteroide ‘3200 Phaeton’ en el seu màxim acostament a el sol o periheli, era l'únic objecte que es movia en la mateixa òrbita que el núvol de meteoroides causants dels Gemínids.

El punt àlgid no coincidirà en cap de setmana

La irradiància més gran de meteors es donarà al llarg de les nits de l'11 al 13 de desembre, però serà especialment la nit del 12 al 13 de desembre quan s’assolirà el màxim i es podrien observar més de 100 meteors/hora en indrets molt foscos. A les ciutats, es podran veure uns 50 depenent sempre de la lluminositat.

Entre la 01:00h i les 02:00h de la matinada és quan s’espera el màxim, però degut a l’època de l’any en què ens trobem caldrà anar ben abrigats perquè probablement el fred serà intens. Els Gemínids acostumen a ser més atractius visualment  que les Llàgrimes de Sant Llorenç, però l’època de l’any en què apareixen els fa menys mediàtics.

El temps respectarà la pluja d’estrelles?

L’any passat la nuvolositat va fer la guitza en molts indrets. Enguany, sembla que els mapes del temps indiquen que, ara com ara, tindríem un temps més aviat anticiclònic i, per tant, amb cels asserenats. Potser les fondalades on s'hi podrà posar la boira, seran els indrets més complicats per observar la pluja de meteors.