La pluja pot ser abundant en alguns punts de Catalunya les properes 48 hores

Els xàfecs poden aparèixer a molts punts i la tongada de precipitacions més continuades la podríem tenir entre la nit de dimarts i dimecres

L’embossament d’aire fred  que ens va arribar diumenge seguirà al damunt de Catalunya encara unes 48 hores més  amb un temps molt mogut. Tal i com indicava la previsió, aquest dilluns ja han caigut ruixats a diverses comarques, i entre el vespre de dilluns i el matí de dimarts tindrem nous xàfecs a diverses comarques, mentre que entre el vespre de dimarts i el dimecres tindríem la tongada de precipitacions més continuades, que caurien entre Barcelona i Girona.

Això és el que indiquen els models meteorològics a hores d’ara. Les precipitacions més destacades seran, en tot cas, a prop de la costa, ja que el vent bufarà de llevant i xaloc i els ruixats entraran de mar cap a terra, afectant de ple la línia litoral. Tot plegat anirà a la baixa la tarda de dimecres i sobretot dijous, quan tornaria el temps tranquil.

Quan i on pot ploure?

Com hem explicat en previsions anteriors, l’embossament d’aire fred que ens afecta és petit i qualsevol moviment que faci, per poc que sigui, pot fer variar les previsions. Ara per ara, però, els models indiquen que a partir de dilluns al vespre i fins dimarts al matí es reactivarien els xàfecs a punts del litoral i prelitoral, essent els més probables des del Camp de Tarragona cap al nord. Alguns d’ells poden ser localment intensos i anar acompanyat de tempesta, mentre que també poden arribar a més punts de l’interior.

La resta del dimarts sembla que tindrem una treva, però a partir del vespre i fins dimecres tindrem una nova tongada de precipitacions. En aquest cas, les més importants afectaran les comarques de Girona i Barcelona, on seran més continuades. No es descarten a la resta de Catalunya, especialment a la Costa Daurada, Pirineu i Prepirineu. La part forta del temporal sembla que colpejarà la costa del sud de França.

Mapa de precipitació acumulada a Catalunya prevista fins dimecres al matí
Mapa de precipitació acumulada a Catalunya prevista fins dimecres al matí | Euro4

 

Allà on les pluges siguin més continuades es poden registrar o superar localment els 50 l/m2 amb alguns moments de xàfec intens o acompanyat de tempesta. A més, el vent de xaloc i llevant es reforçarà i alterarà l’estat del mar amb onades que poden assolir o superar els 2,5 metres d’altura en alguna ocasió.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes  a gran part del litoral, prelitoral comarques de Girona i est de Barcelona per pluja forta els propers dos dies i acumulació d'aigua, així com avisos per mala mar a la Costa Brava i la de Barcelona.  Protecció Civil també ha activat la prealerta del Pla Inuncat. 

Mapa d'avisos per aquest dimarts
Mapa d'avisos per aquest dimarts | Meteocat

 

El temps millora a partir de dimecres a la tarda

L’embossament d’aire fred s’anirà enretirant a partir del mateix dimecres a la tarda quan, poc a poc, s’aniran obrint més clarianes i tan sols quedaran alguns ruixats restringits al nord-est. A partir de dijous torna la bonança i les precipitacions desapareixeran del tot. Les temperatures pujaran més aquests propers dies.