Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'una noia fumant a una terrassa de Barcelona

Set municipis de Lleida demanen reobrir els bars al 50% de l'aforament

Els municipis, del Baix Segre, demanen al Govern obrir els bars i restaurants al 50% per evitar que la gent vagi a la Franja | Asseguren que hi ha desplaçaments i això fa augmentar el risc de contagi

Pla mitjà d'una noia fumant a una terrassa de Barcelona
Els municipis han demanat reobrir per evitar l'auge del risc de contagi  | Catalunya Diari

Set municipis del Baix Segre han demanat al Govern que se'ls permeti l'obertura de bars i restaurants a un 50% de la capacitat i amb grups reduïts d'un màxim de quatre persones. Ho fan perquè des que es va decretar el tancament de la restauració han detectat un flux important de gent que es desplaça a municipis de la Franja de Ponent, a poca distància d'aquests pobles, per anar a bars i restaurants. En aquest sentit, consideren que aquests desplaçaments suposen un risc per a la proliferació dels contactes. Els alcaldes d'Aitona, Alcarràs, La Granja d'Escarp, Massalcoreig, Torres de Segre, Soses i Seròs han enviat una carta al delegat del Govern, Ramon Farré, perquè traslladi al Procicat una revisió «urgent» de la normativa.

En el seu escrit aquests set municipis demanen que en totes aquelles poblacions del Baix Segre que limiten amb la Franja de Ponent s'adoptin mesures intermèdies i es permeti l'obertura de bars i restaurants al 50% de la seva ocupació i amb grups reduïts d'un màxim de quatre persones en el seu interior i a les terrasses.

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha remarcat que el seu munciipi limita amb el terme de Fraga, fet que comporta que hi hagi diversos bars o locals de restauració a molt pocs minuts, amb un normativa diferent a la que s'aplica actualment a Catalunya. La situació es dóna a diversos municipis del Baix Segre i provoca que hi hagi «nombrosos desplaçaments de persones del nostre territori» cap a l'Aragó. Segons Pujol, això fa augmentar el risc de contagi pel contacte amb persones de fora del poble.

Els pobles: un context excepcional 

A banda, segons Pujol, aquesta mobilitat i interacció amb persones del municipi pot provocar la transmissió de la malaltia als veïns del poble, és a dir, que «la prevenció que es pretén aconseguir provoca l'efecte contrari, més risc de contagi». Així mateix, Pujol assenyala que a Aitona hi ha persones de fora que presten els seus serveis durant la jornada laboral i no tenen un lloc on poder anar a dinar, fet que també implica el seu desplaçament als locals de restauració de la Franja.

En la missiva adreçada al Procicat, els alcaldes del Baix Segre reclamen que les mesures de seguretat i protecció per frenar la covid-19 s'adaptin a la realitat de cada territori. Segons Pujol, ara cal ser responsables i complir amb totes les mesures de seguretat aprovades. Això no obstant, apunta que seguiran reclamant a la Generalitat «més comunicació i coordinació» amb el territori per fer front a la pandèmia, «a diferència del que ha succeït al llarg del passat estiu».