Imatge d'un dels pobles d'Osca, Aneto

Els pobles que paguen als habitants perquè hi vagin a viure

Els pobles fan una crida a les ciutats per intentar evitar la despoblació rural a Espanya

Per a alguns, han estat la història de la seva vida, per a altres la seva primera llar, el lloc de vacances per a alguns i una mica desconegut per a molts. Parlem dels pobles que cada any es van buidant més. Ara hi apareix un nou col·lectiu, diferent dels anteriors: els repobladors de l'Espanya rural.

«El 85% de la població viu concentrada en un 20% del territori»- Holapueblo.com

La ja molt comentada 'Espanya buidada' va prenent cada cop més pes i rellevància. Actualment, només el 17,2% de la població del país viu a territoris despoblats, el qual ja ocupa el 58% del nacional. I és que tres quartes parts de la població d'Espanya han abandonat el paisatge rural pel trànsit i les oficines.

La gent rural proposa la solució

Davant la problemàtica, els mateixos habitants que resisteixen en aquests pobles han buscat solucions a la despoblació rural. Així que, per tal d'augmentar les famílies als seus carrers i col·legis, alguns ajuntaments ofereixen ajudes econòmiques, lloguers reduïts i fins i tot pagar per viure en aquests llocs tranquils.

La pandèmia ha contribuït a la repoblació rural

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Després del confinament, moltes persones han plantejat traslladar-se a zones més tranquil·les i amb més espai| GTRES

Segons sembla, la pandèmia i l'auge del teletreball han donat l'empenta a moltes famílies que s'han vist tancades a la gran ciutat. Replantejar-se una altra mentalitat, abaratir-ne les despeses i fugir de l'enrenou ha estat l'opció de molts que han apostat per omplir els pobles de vida. Un canvi de mentalitat que promet una vida més saludable i sostenible.

L'opció econòmica i saludable de viure a un poble

Amb això, gent de tot el país ha iniciat projectes per repoblar l'Espanya rural. Hi ha fundacions que faciliten la incorporació de famílies en una mala situació econòmica a les viles. Així mateix, són moltes les campanyes, tant d'ajuntaments com del Govern, de conscienciació i promoció que mostren els avantatges de viure als pobles.

Pagues i lloguers reduïts per viure amb tranquil·litat

Imatge d'una mà agafant unes claus
A algunes plataformes es poden trobar lloguers des de 100 euros | Pixabay

Destaquen, entre les més utilitzades, plataformes com a HolaPueblo, que recomanen pobles segons les seves ofertes d'habitatges, serveis públics i ajuts per muntar negocis. Amb una recerca en aquestes plataformes podem trobar pobles com Ponga (Astúries), que paga 3.000 euros a les parelles que s'hi mudin; o A Xesta (Pontevedra), que ofereix lloguers per 100 euros per augmentar els 50 habitants actuals.