Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parc eòlic

El municipalisme tarragoní s’uneix en la creació de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Es vol impulsar l’autogestió i la titularitat local de les xarxes de distribució energètica

Parc eòlic
Parc eòlic | Francis J. Sánchez

Tarragona, Amposta, Ulldemolins, Puigpelat o Senan són alguns dels municipis tarragonins que s’han format part del procés de constitució de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una  iniciativa  que vol esdevenir una  xarxa de municipis i entitats compromesa  amb la gestió pública de l'energia.

Entre els objectius  del projecte, es vol impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució  d'energia elèctrica, es pretenen desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

El municipalisme com a model

El nou ens vol utilitzar la força del municipalisme  per assegurar una transició energètica eficaç i eficient amb el màxim benefici pel planeta i per la societat que representen els poble i les ciutats, i promoure l'energia verda, local, participada i estalviada. Això ha de permetre un repartiment diferent dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenibilitat i justa.

En aquest escenari, es considera que s'ha de reclamar el dret de propietat i gestió de la  xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les  inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d'energia, i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric. El primer pas per a fer-ho és elaborar un protocol que reguli el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i les 2 entitats que han constituït l’entitat i que, a la llarga, servirà per crear una xarxa de municipis i entitats molt més extensa.

Plaques solars de Vila-rodona
Imatge de plaques solars en instal·lacions municipals   | Cedida

Més adhesions en les properes setmanes

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d'emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d'energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental.

Per això, les administracions locals tenen un paper fonamental per  liderar  aquest canvi, reforçant el seu paper de productors d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d'energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d'oligopoli que ha provocat els preus elevats de les  tarifes elèctriques.

A banda de la cinquantena de municipis que ja s’han adherit a la proposta, l'AMEP necessita expandir-se i està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i la societat civil organitzada. En aquest sentit, la nova entitat ja compta amb el suport de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Associació de Micropobles de Catalunya i la previsió és que després de l'estiu s'aprovin els estatuts als plens municipals dels ajuntaments  adherits i que, durant el mes d'octubre, se celebri l'assemblea general constituent.