Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona netejant una taula a la terrassa d'un local de la ciutat de Lleó

Qui podrà demanar les ajudes de 11.000 milions d'euros del govern espanyol

Els ajuts es podran sol·licitar el mes de març, abans de Setmana Santa

Una dona netejant una taula a la terrassa d'un local de la ciutat de Lleó
Bars i restaurants, pendents de la lletra petita del nou paquet d'ajudes   | Europa Press

El president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sorprès tothom després d'anunciar aquesta setmana un nou paquet d'ajudes per valor d'11.000 milions d'euros per a empreses, pimes i autònoms.

Després de l'última reunió celebrada al si de l'executiu, es va prendre la decisió d'aprovar noves ajudes directes per donar suport als sectors més afeblits per la crisi del coronavirus.

A falta de concretar la lletra petita del nou paquet  d'ajudes, el govern espanyol ja va anticipar que els beneficiaris seran principalment «el sector turístic, l'hostaleria, la restauració o el petit comerç, entre d'altres. Per reforçar la solvència dels seus balanços i que puguin reprendre la seva activitat, fer les inversions necessàries i contractar els treballadors per reiniciar l'activitat econòmica».

11.000 milions d'euros d'ajudes per a empreses i autònoms

Els empresaris i autònoms de tot l'estat acumulen molt de temps demanant al govern de Pedro Sánchez un major suport econòmic per garantir la seva supervivència. 

Les ajudes concedides en els primers mesos de la pandèmia van servir per pal·liar l'impacte econòmic després de l'esclat de la pandèmia i el confinament domiciliari. No obstant això, a partir d'aquell moment, molts empresaris a casa nostra no han tingut l'oportunitat de reprendre la seva activitat al 100%.

Les restriccions horàries i d'aforament, així com el tancament de certs sectors amb molt de pes en l'economia -com és l'hostaleria i el turisme-, ha provocat que aquest tipus d'empreses siguin incapaces d'iniciar la recuperació econòmica pel seu compte.

Els sectors de l'hostaleria i el comerç han xifrat els seus danys en 148.000 negocis tancats, mig milió de llocs de treball destruïts i 82.000 milions d'euros en pèrdues, segons recull 'Cadena Ser'.

D'aquesta manera, són els empresaris hostalers i els petits comerciants autònoms els que esperen veure's beneficiats d'aquest paquet d'11.000 milions d'euros en ajudes, Aquestes ajudes podrien servir per salvar un sector que abans de la crisi gairebé representava el 20% del PIB espanyol (el 19,2%), amb 730.000 establiments i 4,9 milions de llocs de treball.

Com seran les noves ajudes a empresaris i autònoms?

No obstant això, les expectatives sobre aquest nou paquet d'ajudes s'han diluït davant la falta de concreció de govern espanyol, que encara no ha donat detalls sobre els requisits i les condicions de les ajudes.

Tal com assenyala el periodista Javier Ruiz a la Cadena Ser, encara no ha quedat clar que les anunciades «ajudes directes» siguin realment «xecs a fons perdut», és a dir, bons concedits directament als empresaris de certs sectors com a compensació pel tancament obligat amb motiu de les restriccions imposades.

El periodista adverteix que aquestes suposades ajudes directes podrien ser tan sols una nova línia de crèdit pont perquè les empreses s'endeutin més encara.

En aquest cas, els 11.000 milions d'euros promesos pel Govern podrien estar destinats a condonar els deutes de qui hagi demanat crèdits a l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). O, també, en els casos de la concessió, per part de l'executiu, d'una quantitat de diners a canvi de convertir-se en copropietari d'una part del negoci o dels beneficis amb els quals es reemborsaria aquest crèdit.

En ambdós casos, es tractarien d'ajudes insuficients que no servirien per tallar el problema de solvència econòmica a què s'estan enfrontant moltes empreses incapaces de generar ingressos. 

Actualment, l'ICO té uns 120.000 milions en crèdits, de manera que perdonar la meitat d'aquests 11.000 milions significaria que el 95% dels deutes continuarien. A més, es considera una mesura discriminatòria que premia qui s'ha endeutat amb l'Estat enfront de qui s'ha pogut pagar la salvació.

Per la seva banda, si finalment estem davant veritables ajudes directes de l'estat, els 11.000 milions d'euros en xecs sí que es convertirien en una bona injecció de diners al sector de l'hostaleria i el comerç, que junts demanaven ajudes valorades en 12.500 milions d'euros.