Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cancellera alemanya Angela Merkel en una roda de premsa a Berlín el 28 d’octubre de 2020

«Pot ser l'últim Nadal amb ells. Estem fent quelcom malament»

La cancellera alemanya, Angela Merkel, sorprèn amb el seu discurs més emotiu
La cancellera alemanya Angela Merkel en una roda de premsa a Berlín el 28 d’octubre de 2020
La cancellera alemanya Angela Merkel ha pronunciat un dels discursos més emotius  | ACN

El discurs pronunciat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, al Bundestag -el Parlament Federal alemany- ha commocionat a tots. En plena pandèmia provocada per la Covid-19 i amb el Nadal a la volta de la cantonada, un cop més, Angela Merkel feia una crida a la població alemanya demanant extremar la precaució per evitar els contagis per coronavirus.

Un preu massa alt

Els alemanys ja comencen a inundar els carrers amb els típics mercats nadalencs, però, tenint en compte la delicada situació sanitària per la qual estem passant, no és el millor moment de sortir al carrer com si el virus no continués entre nosaltres. Per això, la cancellera lamentava haver de comunicar a la població que aquest any els mercats no podran sortir al carrer.

«Sé que es tracta d'una petició molt dura perquè sé quant d'amor hem posat en la preparació dels llocs de gofres i de vi calent, però no són compatibles amb l'acord a què vam arribar de comprar menjar per emportar i menjar-la a casa», començava dient molt afectada alhora que afegia: «Ho sento molt, des del més profund del meu cor, però el preu que paguem són 590 morts cada dia i això és inacceptable, des del meu punt de vista».

Angela Merkel demanava als alemanys extremar els contactes abans de les festes nadalenques per evitar que les persones amb les quals ens reunirem acabin contagiant-se. En aquest sentit, posava en el punt de mira els nens i la possibilitat d'avançar les vacances de Nadal.

«Si els científics ens estan pregant que reduïm els nostres contactes socials abans d'anar a veure els nostres avis per Nadal, potser hauríem de replantejar-nos si podem trobar la manera d'iniciar les vacances escolars el 16 de desembre, en lloc del 19. Què direm al futur si, davant alguna cosa que succeeix una vegada en 100 anys, no hem estat capaços de trobar una solució per tres dies?», ha dit la cancellera.

S'acosten dates molt difícils i per conscienciar la població, Merkel es posava en el pitjor dels escenaris: «Pot ser que enviar els nens a casa i impartir les classes en línia no sigui el millor. No és la meva especialitat i no vull interferir. Però, si tenim massa contactes abans de Nadal, pot ser que sigui l'últim Nadal que passem amb els nostres avis. No hauríem de permetre que això passi», suplicava.

«Hem de fer alguna cosa»

És la primera vegada que veiem a la cancellera alemanya tan afectada i a la vora de les llàgrimes. La impotència que sent davant les xifres de morts diàries i veure com els contagis segueixen a l'alça, preocupen a Angela Merkel a les portes del Nadal. Encara que assegurava veure «la llum a la fi del túnel» amb l'arribada de les vacunes, encara tenen per davant combatre una segona onada «molt més exigent que la primera».

A Alemanya, les restriccions són competència dels estats federats, però assegurava que ella i el Govern central tenen una «responsabilitat especial». Fa temps que Merkel ve demanant l'enduriment de les restriccions i opinant que «el nombre de contactes és massa alt, la reducció de contactes no és suficient». Però els estats federats es neguen a endurir les mesures i Angela Merkel cap a una crida desesperada: «Com que les xifres són les que són, hem de fer alguna cosa».

Sobre això, la cancellera alemanya insistia que cal prendre «seriosament» les recomanacions de l'Acadèmia de Ciències d'Alemanya, on aconsellen un confinament «dur» i el tancament dels col·legis per limitar els contactes i així frenar l'expansió del virus.