Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mercat de Nadal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant 2020

Els 3 passos que demanen els experts per no contagiar-te per Nadal

Han fet un document amb recomanacions per a aquests dies tan especials

Mercat de Nadal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant 2020
Els experts recomanen alguns consells per evitar contagiar-nos | Catalunya Diari

El Nadal és aquí mateix i s'accelera la preparació de dinars, sopars i tota mena d'actes festius. Mentre arriben, el govern espanyol i les autonomies ja han fixat algunes restriccions que haurem de complir: el màxim de 10 persones només en els dies festius més importants o el toc de queda nocturn que s'allargarà fins a la 01.30 durant aquests dies concrets.

Però clar, les autoritats temen que durant les festes nadalenques abaixem en excessos la guàrdia i que certs comportaments, com els que ja s'han vist durant el pont, fan créixer el temor que arribi la tan comentada tercera onada.

Per evitar que això passi i que no es disparin els contagis, un grup d'experts, 12 concretament, han fet una mena de guia amb una sèrie de recomanacions útils perquè puguem viure un «Nadal segur». 

1. Accions generals per a aquestes festes

Una de les primeres recomanacions més generals que ens fan és el recordatori de tenir present les '3 M' de: rentat de mans, ús de mascareta i complir els metres de distància de seguretat. També ens fan un recordatori sobre el fet que el virus segueix entre nosaltres, que no hi ha un tractament efectiu o el perill de transmissió per gotes o aerosols en espais tancats.

Però sobre aquestes dates ens animen a fer la compra dels regals de manera molt anticipada o directament per Internet, per així evitar aglomeracions. També aconsellen enviar regals per missatgeria, a aquells que no són molt pròxims, i desinfectar-los un cop rebuts. Demanen evitar tota mena de sopars d'empreses, d'amics o de companys.

A més de considerar fomentar les passejades a l'aire lliure com «forma de socialització». Demanar menjar per emportar o anar a recollir-ho pot ser una alternativa a dinar o sopar en llocs tancats, sense mascareta i persones alienes. Una de les recomanacions que fan és que es prenguin les mateixes precaucions en l'àmbit públic que el privat.

D'altra banda, creuen que cal establir unes bombolles clares per reunir-se amb els membres més importants. Parlen de no deixar a ningú sol durant aquestes festes, però no tenir «convidats accessoris». Evitar riscos durant els 10 o 14 dies previs pot ser fonamental i realitzar-se proves. També és convenient tenir mesuradors de CO2 i obrir finestres si cal.

2. Quins preparatius podem fer per a les trobades i sopars

A més de com dèiem de tenir clar el grup bombolla per aquestes festes, creuen convenient reduir al màxim el contacte amb persones no convivents els dies previs. Si no és així, és bona idea reduir les trobades a una hora i en espais oberts, a més de mantenir un aïllament de 10 o 14 dies abans de l'arribada de les dates nadalenques.

No recomanen les visites a algú que pugui tenir un gran risc d'emmalaltir greument de Covid-19 si no és entre el grup de convivents habitual. Insisteixen en el fet que les reunions amb mesures bàsiques (mascaretes, distància física, higiene de mans i ventilació) són més segures i que, encara que les persones amb qui ens vam reunir segueixin normalment les mesures de seguretat, «cap és de fiar», si no s'ha sotmès a un nombre de proves que recull la guia.

És convenient habilitar un espai perquè la gent es pugui asseure i interactuar a distància i sempre amb mascareta. És recomanable tenir una bossa seca i transpirable (de paper o tela de malla) on guardar la mascareta mentre mengem o bevem.

3. Com han de ser aquests sopars nadalencs

Recorden l'obligació de l'ús de gel hidroalcohòlic o la rentada de mans només entrar a la casa on es menjarà o soparà. Les sabates s'haurien de deixar a l'entrada i s'han d'evitar petons i abraçades. També insisteixen en la necessitat de mantenir una bona ventilació sent recomanable mantenir corrents d'aire creuades, obrint finestres i portes. Fins i tot, és recomanable afegir un filtre HEPA, com «capa de protecció extra».

La mascareta s'ha de dur en tot moment excepte quan estiguem bevent o menjant. Demanen no barrejar a la mateixa taula a persones de grups convivents diferents. Per descomptat, els plats han de ser individuals i es demana no ficar dits o coberts en plats aliens. També demanen no brindar, ja que les vores dels gots poden ser focus de contaminació. Tampoc s'hauria de cantar ni cridar, així que és millor no pujar la música per no haver d'alçar la veu. I, a més, demanen escurçar el temps de la visita.

Com dèiem són 12 els signants d'aquest document entre ells: José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado (EUA) expert en aerosols; Eduardo López Collazo, director científic d'Investigació Sanitària de l'Hospital de la Paz, físic nuclear i doctor en Farmàcia; José María Martín-Moreno, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública per la Universitat de València o Salvador Macip, metge i investigador a la Universitat de Leicester (Regne Unit).

També se sumen: Estanislao Nistal, viròleg i professor de Microbiologia de la Universitat CEU San Pablo; Sonia Villapol, professora de Neurocirujía i investigadora en el Methodist Hospital Research Institute de Houston (EUA), Laurie Ann Ximénez-Fyvie, cap de laboratori de Genètica Molecular de la Universitat Autònoma de Mèxic; Pau Fuente, investigador de la Covid-19 i expert en estratègies preventives; Joan Miquel MJ, expert en estratègies de màrqueting i comunicació. Director de Reunió Secreta; César Carballo, metge d'Urgències a l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid; Nicolás Rodríguez, analista de 'big data' i José Miguel Gaona, neuropsiquiatre forense.

Asseguren que aquestes recomanacions «segures i precises» han estat fruit d'un gran esforç, però recorden que tenen prioritat aquelles donades per les autoritats sanitàries nacionals, autonòmiques o locals.