Meritxell Budó, consellera de Presidència, en una roda de premsa, 14/07/2020

El Procicat ajorna 24 hores la decisió de reobrir centres comercials a Catalunya

Miquel Sàmper ha explicat que aquest mateix dijous es prendria una decisió definitiva sobre la reobetura de centres comercials | El Govern es defensa assegurant que l'incendi de Badalona mereix tota l'atenció

La reobertura de centres comercials a Catalunya haurà d'esperar. Com a mínim, 24 hores. El Govern demora la seva decisió i ajorna fins demà la reunió per abordar si s'aixequen les mesures de tancament als centres comercials o a alguns teatres de gran aforament com el Liceu. L'Executiu es defensa assegurant que l'incendi a Badalona, al Barcelonès, requereix tota la seva atenció en aquests moments i que per a això mateix ajornen la seva decisió. 

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquest matí en una entrevista a TV3 que a la reunió (que segons el Govern es durà a terme demà mateix) s'hi abordarà el pla sobre ventilació per a grans superfícies que ha elaborat Protecció Civil. La seva aprovació podria permetre que centres comercials o teatres com el Liceu puguin obrir en els propers dies. Sàmper, això si, ha aclarit que es plantejaran l'obertura dels centres sempre que «es garanteixin aquestes ventilacions» que proposa Protecció Civil en el seu document.

El Procicat fa dies que valora l'opció de reobrir centres comercials i, davant la imminència del Nadal, la possibilitat és més ferma que mai. El cas del Liceu, però, és ben especial. El màxim exponent de la conselleria d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquest mateix matí que el teatre té una regeneració de 20 litres d'aire per persona i que els «mínims considerats òptims» són de 12,5. Per la qual cosa, el sistema seria el que demana Protecció Civil i l'espai podria reobrir amb garanties. 

Els centres comercials: una decisió cabdal

I és que són molts els ajuntaments de Catalunya que han alçat la veu demanant la reobertura dels seus centres comercials. I no només per la qüestió econòmica, que també; sinó per la necessitat d'evitar que es formin aglomeracions als centres de les ciutats. El Pont de la Puríssima, entre el 4 i el 8 de desembre, va ser un claríssim exemple del fet que les ciutats necessiten una solució per a poder repartir la mobilitat en dies festius. 

Davant l'arribada del Nadal, per tant, el Govern i el Procicat han de donar respostes per a, com a mínim, dispersar aquesta mobilitat. El divendres, 10 de desembre, serà doncs una data clau a Catalunya per veure com gestiona la situació l'Executiu català.