Pla mitjà del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani

La Generalitat incorporarà 16.700 nous treballadors de serveis socials en 4 anys

El nou pla estratègic 2020-2024 contempla que tots els ciutadans tinguin un professional de referència

La Generalitat preveu incorporar 16.700 nous professionals al sistema de serveis socials els pròxims quatre anys. Així ho contempla el Pla estratègic de serveis socials 2020-2024, presentat pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. 

Segons ha explicat, es tracta de crear més places, per exemple, perquè hi hagi un suport jurídic o psicològic i dos terapeutes per cada àrea bàsica de serveis socials, o reforçar el personal administratiu. 

L'objectiu, ha dit, és que tots els ciutadans tinguin un professional de serveis socials de referència, com passa en l'àmbit sanitari amb el metge de capçalera. El pla, ha detallat, significa una suma de recursos nous de 917 milions d'euros per als propers quatre anys.

Una incorporació que es farà de manera progressiva

La incorporació de professionals, ha dit el conseller, serà progressiva, amb un reforç «molt especial» a partir del segon o tercer any, en una segona fase d'implementació del pla.

Es preveu contractar treballadors de perfils molt diversos, com ara juristes, psicòlegs, treballadors familiars, educadors socials, terapeutes familiars o personal administratiu. El pla contempla també fer un Llibre blanc de professions socials.

La directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, ha explicat que la distribució de professionals serà proporcional en funció de la població que viu en cada àrea bàsica, així com una sèrie d'indicadors com ara la complexitat social de la població atesa.

El nou pla suposa un «canvi de paradigma»

Com ja va explicar dimecres al Parlament, El Homrani ha destacat que el nou pla suposa un «canvi de paradigma» entorn el sistema català de serveis socials, que se centrarà més en la prevenció i tindrà una mirada més comunitària.

«Un dels grans reptes que ens plantegem és l'envelliment km 0, el dret a envellir a casa teva, i això no es pot fer sense autonomia personal i suport comunitari», ha afegit.

Per això, el departament aposta per potenciar l'atenció domiciliària, les hores de dedicació professional des de l'atenció primària i el creixement dels serveis en nombre de personal, tant per a la primària com per a l'especialitzada.