ACTUALITZACIÓ. 17 de desembre, 16:33h.
M. M. G, coautora de l’etnografia ‘Les gitanes i gitanos catalans’, ha traslladat la seva versió sobre la publicació davant la polèmica generada. Assegura que les informacions estan «fora de context», i que en cap cas el que es pretén és oferir una visió supremacista de la comunitat gitana de Catalunya.
Alhora, considera que «s'ha manipulat la investigació», i que les conclusions «contradiuen diametralment» la versió que ha acabat imposant-se. «No sóc antigitana. He treballat durant anys en centres educatius d’una gran heterogeneïtat cultural, he anat als barris, a les cases quan ha estat necessari, aprenent romanès, anant al culte...», ha detallat M. M. G.
La coautora de l’article assegura que segueix en contacte amb persones de cultura gitana i ha conegut «gitanos catalans, castellans, portuguesos, romanesos...», fet pel qual recalca que les conclusions han estat extretes «fora de context» i pot perjudicar la seva imatge i honor per afirmacions «que no són certes».
El contingut del polèmic article
Un polèmic article amb contingut racista i discriminatori envers diversos col·lectius per la seva procedència o la seva classe social ha generat un gran rebombori dins i fora de Catalunya, en especial entre el col·lectiu gitano. L’origen de la polèmica és un article publicat el 26 de novembre al web de l’Agrupació d'Entitats Gitanes dels Països Catalans (AGIPCAT).
De fet, la publicació de tal contingut, encarregat pel director de l'entitat, a la seva pàgina web i a les seves xarxes socials ha desembocat en la dimissió en bloc de la cúpula, segons avança La Vanguardia.
AGIPCAT va difondre a les seves plataformes un article segons el qual els gitanos catalans tenen «millors formes, higiene personal i estil de vida» que els gitanos «romanesos, immigrants o pobres». El text afegia, a més, que els gitanos castellans són «poc moderns i problemàtics», en comparació amb els catalans.
Tals comparatives han escandalitzat els lectors de l'article, un text publicat per Salvador Carrasco i M. M. G., que ja ha estat retirat. El text, una mena d'article antropològic, defensava el col·lectiu de gitanos català com «un conjunt de famílies més o menys emparentades entre si, que ostenten cert estatus social i econòmic», una elit entre la raça, assumint per tant superioritat d'aquests, enfront altres gitanos d'altres llocs o estatus socials.
«La majoria són catalanoparlants, amb un notable nivell d'instrucció, relacions fluides amb la població no gitana i amb negocis propis relacionats amb el comerç», seguia el relat, escandalitzant el col·lectiu amb tals generalitzacions i comparatives discriminatòries.
Els autors de l'article tractaven en el text el component identitari com la raó per la qual els gitanos catalans serien millor que la resta, apuntant que, d'alguna manera, la catalanitat del col·lectiu els aporta més valor i els allunya de conflictes i violència: «Trenquen el simplisme de les anàlisis que assimilen allò que és gitano amb la marginalitat i l'exclusió».
No en el meu nom! El Dr. Salvador Carrasco publicava amb l'AGIPCAT un informe sobre els gitanos catalans en que afirma aquesta barbaritat. Soc gitano català pels 4 cantons i no penso que altres gitanos siguin problemàtics i poc moderns. prou de paios parlant en el nostre nom! pic.twitter.com/In3QGrbJr4
— Aaron Giménez Cortés (@AaronGimnezCor1) December 1, 2020
Rebuig per part del col·lectiu gitano, dins i fora de Catalunya
L'article enumerava, en definitiva, una sèrie de suposades virtuts i avantatges que tindrien només els gitanos catalans, basant-se en el fet que «viuen en pisos i tenen sentit de pertinença i fortes arrels al territori» i definint-los com a «moderns i civilitzats», a més de destacar que «viuen amb cert benestar econòmic», assenyalant-ho també com una qualitat a destacar envers la resta de gitanos.
«S'inclouen en el procés de construcció de la nació catalana, dins d'un cert pluralisme i una explícita afiliació catalana, basada en un gran arrelament històric», deia també el text. L'article ha estat finalment retirat per ser una mena d'oda als gitanos catalans a còpia de discriminar la resta de l'ètnia.
Si els autors volien destacar la capacitat d'adaptació de l'ètnia gitana en la societat catalana i les seves bones relacions amb els no gitanos, queien en l'error de comparacions innecessàries, diferenciant els gitanos catalans dels no catalans de manera discriminatòria.
El text ha generat molèstia entre els mateixos gitanos catalans, a més de gitanos d'altres llocs, segons han explicat fonts properes del cas al mitjà citat. Paquito Ferreres, president d'AGIPCAT, i Manel Carbonell, el gerent, han estat destituïts per no haver revisat el text abans de publicar-lo. L'escrit, ja retirat, obliga ara a buscar nous dirigents a l'entitat, que ha demanat públicament disculpes per l'ofensa.
Us deixem el comunicat referent a les dimissions del President, Paquito Ferreres i Gerent Manel Carbonell
Posted by AGIPCAT (Agrupació D'Entitats Gitanes dels Països Catalans) on Monday, December 7, 2020