Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge que il·lustra l'economia durant la crisi sanitària de la Covid-19

Polèmica després de les últimes informacions sobre ERTOs i les pagues de Nadal

Es considera que els treballadors en ERTO o en baixa laboral tenen el contracte laboral suspès
Imatge que il·lustra l'economia durant la crisi sanitària de la Covid-19
Perilla la paga extra de Nadal per als espanyols en ERTO o en baixa laboral | Cedida

Arriben les Festes de Nadal i molts treballadors espanyols afectats per la crisi econòmica a casa de la Covid-19, es pregunten si aquest any tindran paga extra. La incertesa creix amb els rumors que els empleats que estan en ERTO, o ho hagin estat en els últims mesos, no rebran l'extra de Nadal. Però, què hi ha de cert en tot això? 

El dret a la paga extra de Nadal està escrita en l'article 31 de l'Estatut dels Treballadors. S'hi reconeix el dret dels empleats a tenir «dues gratificacions extraordinàries, una d'elles per les Festes de Nadal i l'altra en el mes que es fixi per conveni col·lectiu». 

Segons l'Estatut dels Treballadors, existeixen diverses formes d'obtenir les gratificacions que es reconeix en la norma. Una d'elles és repartir les pagues en els sous mensuals, el que es coneix com «prorratejar» la paga. També hi ha l'opció d'entregar-la al desembre, o distribuir-la semestralment: una paga al juny, i una altra per Nadal.

El conveni col·lectiu és la norma que regula les relacions laborals a través de l'acord entre empresaris i treballadors, on es fixen drets i deures de les dues parts. És en aquest conveni on s'ha d'establir la quantitat de les pagues. El conveni col·lectiu ha d'aclarir la manera de cobrar la paga, la quantitat i si hi ha dret a elles en casos excepcionals.

Com que els convenis col·lectius han de recollir aquestes situacions excepcionals, per saber si tens dret a la paga extra de Nadal en cas de baixa o d'estar en ERTO, cal recórrer a aquest tipus de contractes.

Paga extra de Nadal en cas d'estar en ERTO

Els treballadors que estan en ERTO no tenen dret a cobrar les vacances ni pagues extraordinàries, ja que el seu contracte de treball està suspès. Al principi, els treballadors en ERTO no tenen dret a la paga extra, encara que depèn del tipus d'expedient i la forma d'abonar les gratificacions que s'exposa en el contracte col·lectiu.

A més, cal tenir en compte una sèrie de detalls importants. Per exemple, un empleat que ha estat tres mesos en ERTE i cobra les pagues semestralment, tindria dret a cobrar la meitat de la paga establerta. Si la cobra anualment, caldria restar la part proporcional als mesos en què el contracte va estar suspès.

Si estàs en ERTO de reducció, tindries dret a les pagues extres, però només en proporció de les hores treballades. Així, si un empleat actualment treballa amb una reducció de jornada del 25% durant tres mesos, acumula per a la seva paga extra les hores treballades durant aquest període de temps, és a dir, el 75%.

Què passa si estàs de baixa

En cas que el treballador estigui de baixa laboral, cal recórrer al conveni col·lectiu per saber si té dret a la paga extra. Com succeeix amb els ERTO, es considera que el contracte està suspès i no es genera dret a la gratificació extraordinària. I de la mateixa manera que en el cas anterior, correspondria una paga proporcional a les hores treballades.

Paga extra de les pensions

Hisenda ha anunciat que retallarà la paga extra de Nadal a 75.000 pensions, una mesura que no afectarà tots els pensionistes sinó només als que tenen algun tipus d'embargament en la seva nòmina. En alguns casos, podria arribar als 400 euros de retallada. Els experts reconeixen que es tracta d'un canvi sobtat que evidencia la situació en què es troba l'administració.

Expedients fins al maig

Els expedients de regulació temporal d'ocupació, mecanisme excepcional impulsat pel Govern durant la crisi de la Covid-19, seguiran vigents fins al 31 de gener segons l'últim acord que van arribar amb patronal i sindicats. No obstant això, la proposta de diversos partits polítics és que es negociï una nova pròrroga que podria allargar-se fins al 31 de maig.

Si les negociacions tiren endavant amb aquesta nova pròrroga, els ERTO s'allargarien fins al final de l'estat d'alarma, en què el Govern espera tenir a gran part de la població vacunada. En tot cas, els treballadors en ERTO han de tenir en compte les repercussions que pot tenir això, per exemple en la declaració de la renda.