Durant aquests últims mesos s'han implementat diverses estratègies per poder combatre el coronavirus. Aquestes han passat pel confinament més estricte fins a la màxima permissivitat. Ara, l'última estratègia proposada ha causat una gran polèmica, ja que proposa deixar que el virus s'expandeixi per tal d'afavorir la immunitat del grup.
L'epidemiòleg suec, Johan Giesecke, ha estat l'encarregat d'oferir aquesta solució la qual consisteix a permetre una propagació controlada de la Covid-19 entre els menors de 60 anys. És a dir, la seva proposta consisteix a centrar tots els esforços a cuidar les persones grans i els grups vulnerables mentre els menors de 60 anys queden més desatesos, encara que no del tot.
Giesecke ha fet arribar la proposta a un comitè parlamentari irlandès i després a tota la comunitat sanitària. Ha estat llavors quan ha sorgit la polèmica, ja que la proposta prové d'un científic suec i precisament l'estratègia sueca de permetre el contagi per augmentar la immunitat va resultar ser tot un fracàs i Suècia es va convertir en un dels països més afectats pel virus.
Distanciament social millor que mascareta
Giesecke ha destacat que la situació a Suècia ha millorat i ha aconseguit fer-ho sense haver d'imposar el confinament obligatori. El científic defensa que «es tracta de dir-li a la gent que ha de mantenir la distància social, netejar-se les mans amb freqüència, estar a casa i aïllar-se si es troba malament. Quan el govern va llençar aquestes recomanacions, el nombre d'infeccions va caure un 70%».
El bon comportament dels ciutadans suecs ha fet possible, en gran part, reduir les xifres de contagi, segons manifesta Giesecke, perquè «no hem canviat res en sis mesos, mentre que d'altres països han activat i desactivat confinaments i restriccions».
El científic defensa que el distanciament social és més important que les mascaretes i és que a Suècia aquestes no són obligatòries, a excepció de les residències d'avis. Giesecke també ha assenyalat que s'han d'augmentar els tests a les residències i mantenir una política de rastreig agressiva, ja que la detecció és una eina clau per lluitar contra el coronavirus. Finalment, ha recordat que haurem d'aprendre a conviure amb els virus i per això és important evitar les decisions antidemocràtiques.