Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un científico con el test del coronavirus.

Les farmacèutiques, les culpables que es tardi tant a investigar el coronavirus

Les grans companyies es neguen a facilitar informació sobre les seves bases de dades en plena lluita contra el Covid-19

Un científic amb un test del covid-19
Les companyies farmacèutiques, un gran inconvenient per al desenvolupament de les noves vacunes | Catalunya Diari

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha identificat les quatre teràpies més prometedores entre la desena d'assajos clínics que hi ha en marxa per intentar trobar una vacuna que pugui combatre la pandèmia de coronavirus  que està afectant arreu del món.

Entre elles, un tractament per al VIH, un antvíric i un fàrmac que es va desenvolupar, però mai va arribar a utilitzar-se, contra l'Ebola. Tots ells formen part d'un assaig mundial que es va llançar el passat mes, tal com relata 'eldiario.es'.

La intel·ligència artificial (IA) és la millor manera d'identificar medicaments eficaços, ja que ens permet aconseguir un gran nom d'informació i trobar aquells que podrien ser efectius. Per aquesta raó, la majoria de les principals companyiesd'IA han posat tota la seva capacitat de processar dades al servei dels científics que treballen en aquest desenvolupament tan necessari.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Les companyies farmacèutiques, un gran escull

El problema és que a hores d'ara els esforços d'aquestes companyies d'intel·ligència artificial es veuen minvats i obstaculitzats per algunes empreses farmacèutiques amb molta rellevància, ja que no comparteixen a el 100% tota la informació de la qual disposen sobre possibles tractaments que permetrien lluitar contra el Covid-19 i accelerar la creació d'una nova vacuna o tractament.

Aquestes farmacèutiques mantenen la informació en els seus bancs de dades digitals i argumenten que és informació confidencial perquè continuïn inaccessibles per a la resta d'associacions i col·lectius, tal com relata el mitjà citat. Aquest intercanvi d'informació a gran escala mundial que es reclama és el que va facilitar als científics cartografiar el genoma del virus SARS-CoV-2 a una gran velocitat, mai vista anteriorment. Va ser un esforç col·lectiu únic contra un enemic comú.

Un servei que es necessita actualment i de forma urgent per poder combatre el virus i fer-li front el més aviat possible i, evitar d'aquesta manera, que pugui tornar a crear una nova pandèmia en un futur no molt llunyà.