Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Illa acaba amb la polèmica i explica per què apareixia sense mascareta en una foto

El diari 'La Vanguardia' ha relatat el context de la fotografia captada al Ministre de Sanitat

El nomenament de Salvador Illa com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat ha situat sobre ell els focus de la resta de formacions. Illa, encara ministre de Sanitat, és vist com un rival fort, capaç de disputar la victòria electoral a les formacions independentistes; de manera que el moviment del PSC és tot un revulsiu per als socialistes, fins ara 'estancats' en les enquestes entre els 25 i els 30 escons. Caldrà veure com es reflecteix l''efecte Illa' en els pròxims estudis demoscòpics.

Una foto de la qual es va voler polemitzar

Mentrestant, però, Illa s'ha convertit en un objectiu a desgastar per part dels rivals electorals, tal com s'ha demostrat aquest cap de setmana. Dissabte, 'La Vanguardia' publicava una entrevista amb l'encara titular de Sanitat i candidat socialista a la Generalitat. Les fotografies que acompanyaven la conversa mostraven Illa baixant d'un AVE i caminant per una andana de tren, simbolitzant així el seu retorn des de Madrid fins a Barcelona. Una de les instantànies, en què es veu Illa caminant, el candidat socialista apareix sense mascareta.

A més, en les hores següents a la sessió fotogràfica, va circular a través de les xarxes socials una imatge del moment de preparació d'aquesta fotografia, en què es veu el ministre de Sanitat sense aquest element de protecció. Diversos usuaris de Twitter, entre ells comptes del PP o representants de C's, com ara Toni Cantó, van voler fer sang de la instantània:

'La Vanguardia' explica el perquè de tot plegat i posa punt final a una polèmica absurda

Aquest diumenge, el diari que va fer l'entrevista, 'La Vanguardia', va explicar per què Illa havia aparegut sense mascareta. «En efecte, aquest diari va entrevistar ahir Illa i li va demanar fer les fotos a l'estació de l'AVE, com a metàfora del seu retorn a la política catalana, en un moment en què hi havia molt poques persones a l'andana», relatava el rotatiu del Grup Godó, que deixava clar que «el ministre no va viatjar al tren i en tot moment va mantenir la mascareta col·locada».

«Només es va avenir a treure-se-la durant un instant, de peu a l'andana, al costat de la capçalera d'un tren estacionat, que és el moment que recull la instantània difosa, on no hi havia gent al voltant i es trobava a suficient distància del fotògraf, perquè aquest prengués alguna instantània en la qual se li veiés la cara», relata 'La Vanguardia', explicant el moment en què es va produir la foto de la polèmica a les xarxes.

El rotatiu també explica que Illa vol ser extremadament escrupulós i donar exemple amb l'ús obligatori de la mascareta: «Illa de seguida va tornar a col·locar-se la mascareta. És més, el ministre va insistir en tot moment en què havia de portar-la no només per convenciment, sinó també com a exemple en raó del seu càrrec». La voluntat de polèmica, doncs, va quedar diluïda amb l'explicació del diari.