Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses mascaretes esteses

Polèmica per una mena de mascaretes: els experts avisen que gairebé no protegeixen

Els especialistes han advertit sobre la nul·la eficiència de les mascaretes de reixeta

Les mans d'un home agafant una mascareta
Polèmica per una mena de mascaretes: els experts avisen que gairebé no protegeixen | Europa Press

La mascareta s'ha convertit en el complement estrella del 2020. No obstant això, no totes són eficaces i per això els experts han volgut advertir sobre el perill d'un EPI que s'està posant de moda: les mascaretes de reixeta.

Es critica el paper del Ministeri de Consum

Tot i que ja existeix la classificació segons el nivell de protecció, a conseqüència de l'epidèmia s'ha establert una nova tipologia: l'UNE 0064 i 0065. A més de les mascaretes higièniques, dins d'aquest grup també trobem les de reixeta. I encara que estan homologades, el químic, escriptor i divulgador científic Luis Jiménez, més conegut com a Centinel, ha advertit de la poca eficàcia d'aquests equips de protecció a les seves xarxes socials.



«Aquest producte s'ha tornat molt popular gràcies a la potent campanya de màrqueting i a les seves característiques», ha destacat Centinel. «Cada vegada veig més gent amb aquest tipus de mascaretes, que més aviat són 'quitamultas'. Diuen que compleixen UNE 0065, però és impossible, l'eficàcia de filtració bacteriana d'aquesta malla és nul·la. I des del Ministeri de Consum el control també és nul».

Després de les paraules de Luis Jiménez, els fabricants d'aquestes EPIS han aclarit que els seus equips de protecció tenen l'homologació UNE 0065 i ha estat validada pel laboratori ITEL. No obstant això, han reconegut que no serveix per entrar a l'UCI, encara que sí per a l'ús diari.

Per defensar el seu punt, l'expert ha remarcat que la capacitat de retenció de partícules és clau i ha destacat que, en aquest cas, no és suficient tot i tenir certificació.

Recomanen no comprar mascaretes certificades per ITEL

Segons els especialistes, una bona mascareta ha de ser capaç de bloquejar i tenir gran quantitat de partícules, però també ha de permetre deixar passar la quantitat adequada de l'aire perquè si no ho fa, l'aire i les partícules hauran de sortir per les vores. D'altra banda, des del Col·legi Oficial de Farmacèutics, el Ministeri d'Indústria ha expedientat aquest laboratori i ha recomanat no comprar mascaretes certificades per ells.

Centinel ha volgut subratllar que ITEL no ofereix informació sobre els seus serveis d'assaig relacionats amb aquests equips de protecció.

ITEL es defensa de les crítiques

Després de les crítiques, el president de laboratori, Valentín Casas, ha sortit en defensa de la seva empresa a Informatius Telecinco. «En aquests moments, no hi ha un laboratori a Espanya tan preparat com ITEL des del 18 de setembre per certificar mascaretes», ha començat dient. «Que ens indiquin en què està fallant. Són unes mascaretes translúcides que no filtren el teixit, sinó l'acabat hidròfug. Instal·lem maquinària nova de Suïssa».

«Ja la que teníem ens servia, però preteníem més rapidesa. Pot ser que una empresa trigués dos o tres mesos a certificar. Les certificacions d'ITEL són correctíssimes». A més, també ha explicat com funcionen aquestes mascaretes i ha destacat que són necessàries per a persones sordmudes i per a alguns treballs.

«Són el futur per molts motius. Vam començar a investigar perquè logopedes i sordmuts ho demanaven». «Ens vam adonar que els professors tenien un 18% menys d'esforç a l'hora de parlar amb aquesta mascareta. A més, presentaven problemes per haver de parlar alt. Però és més, els nens reben, depèn de l'assignatura, entre un 21 i un 48% més d'eficàcia quan es pot llegir l'expressió facial».

«En els comerços també és important. Estem fent una investigació molt àmplia. Tenim previst tenir enllestida la nova mascareta el 15 de gener i serà la mascareta del futur».