Pla general dels Bombers durant una actuació a Caldes el 30 d'agost de 2020

Polèmica en les oposicions a Bombers: prop de la meitat d'aspirants, eliminats en el test de personalitat

Els afectats per la mesura s'han manifestat aquest dimecres davant la seu del Departament d'Interior a Barcelona

Polèmica en les oposicions per formar part del cos de Bombers de la Generalitat, després que prop de la meitat dels aspirants han quedat fora del procés en la prova psicotècnica. En total, han estat 488 persones —de les 1.094 que han arribat a aquesta fase— les que han suspès el test de personalitat, una situació en què els sindicats i els mateixos opositors no els quadren els números i hi veuen irregularitats. Per això, han demanat que es revisi el procés, que ha efectuat una empresa privada.

Els aspirants que han quedat eliminats del procés d'oposició s'han concentrat aquest dimecres davant el Departament d'Interior per demanar respostes. En aquest sentit, lamenten aquesta situació després d'haver-se preparat durant anys, estudiant molt i participant com a bombers voluntaris en les campanyes d'estiu i dels agents forestals.

Un dels aspirants que s'ha manifestat avui a Barcelona, Aniol Collado, ha manifestat a TV3 que «estudiar cada dia, compaginar-ho amb feina. S'han donat resultats molt bons i s'ha exclòs molta gent molt vàlida només per aquest test de personalitat clínic».

Els sindicats de Bombers posen en dubte els resultats de la prova

Els opositors al cos de Bombers demanen explicacions sobre els fets. En aquest sentit, demanen que «s'especifiquin quins han sigut veritablement els criteris de correcció, perquè amb preguntes tan clares la variabilitat de respostes no pot haver sigut gaire distant entre els mateixos opositors». Els sindicats de Bombers posen en dubte els resultats de les proves, ja que en l'última convocatòria la xifra de no aptes va ser del 8%, mentre que en aquesta última s'ha arribat fins al 44%.

Antonio del Río González, secretari general del sindicat UGT de Bombers, ha afirmat que els resultats no són reals, assegurant que «els contactes que hem tingut amb professionals de la psicologia ens fan pensar que suspendre un percentatge tan alt en una prova de psicopatologies no és creible». Diferents sindicats han mostrat el seu suport als opositors en diversos comunicats a través de les xarxes socials, demanant transparència en les proves.

El Departament d'Interior defensa el procediment

Tot i l'enrenou que s'ha produït amb aquesta situació, des del Departament d'Interior, Manel Pardo i Sabartés, director general Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, ha defensat el procediment. En declaracions a TV3, ha manifestat que «l'empresa ja ens va comunicar que era una situació normal en aquest cas i que els resultats eren correctes». Malgrat aquestes declaracions, ha afegit que «a partir d'aquest moment és evident que de cara a l'oposició de l'any que ve ens plantejarem certes modificacions sense treure aquesta prova però potser traspassant-la a un altre moment més adequat».

Així mateix, el Govern ha fet públic un comunicat en què assegura que el test no només «serveix exclusivament per descartar patologies clíniques severes, sinó que busca únicament definir els aspirants que més s'adeqüen al perfil requerit per ser bomber o bombera de l'escala bàsica». Alhora, des de la Generalitat s'ha animat a tots aquells opositors que es considerin agreujats a presentar una reclamació.