Fernando Simón en primer pla amb les banderes espanyola i europea al darrere

Els mals auguris de Fernando Simón per al novembre: «Possible col·lapse»

Ha alertat que si la situació continua evolucionant així, és «molt possible que a mitjans novembre hi hagi un número significatiu d'ingressats a l'UCI»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha advertit que diverses comunitats autònomes es troben per sobre del 40 per cent d'ocupació de les unitats de vigilància intensiva (UCI), la qual cosa està posant en «una situació realment molt crítica a algun hospital».

«No estem encara en situació de col·lapse, però sí que tenim una pressió molt important, amb una situació realment molt crítica en algun hospital. En alguns hospitals, a més, s'està posant en qüestió el funcionament rutinari, reduint gran part de l'activitat programada», ha reconegut l'epidemiòleg del Ministeri de Sanitat en roda de premsa aquest dilluns.

En qualsevol cas, ha alertat que si aquesta evolució «segueix», és «molt possible que a mitjans novembre, potser en la tercera setmana, hi ha un número d'UCI significatiu, en situació molt complicada». «No sé si arribaran a una situació de col·lapse. Si les mesures que s'apliquen tenen un impacte ràpid, pot ser que aconseguim evitar aquest col·lapse. La possibilitat de col·lapse existeix? Per descomptat que sí», ha avançat.

Simón ha especificat que l'impacte en l'UCI s'observa entre 10 i 20 dies després del període de transmissió. A més, ha recordat que l'estada en les UCIs «s'allarga sobretot en les persones de risc», per això creu que resulta imprescindible «aconseguir que els grups vulnerables estiguin ben protegits». «Tots hem de ser conscients del risc als quals podem exposar als grups vulnerables», ha insistit.

En aquest sentit, ha indicat que aquesta situació «molt crítica» es pot produir també «en part» per a l'hospitalització general. Al seu judici, el perill és que «s'hauria d'eliminar el funcionament habitual dels hospitals i reduir molt l'activitat programada» per a atendre pacients amb COVID-19.

«Tendència ascendent molt clara»

Simón ha explicat que, després de «tres o quatre setmanes d'estabilització», Espanya porta «gairebé unes altres tres amb un nou increment de la transmissió». «L'evolució està sent ràpida, amb una tendència ascendent molt clara. És molt probable que aquesta incidència continuï incrementant-se ràpidament durant les pròximes setmanes», ha vaticinat.

En qualsevol cas, ha defensat que, malgrat que a Espanya està «pujant ràpidament», ha argumentat que «no tant com en altres països». «La raó és que partíem d'un punt basal més alt que els altres, perquè teníem més incidència durant les últimes setmanes de l'estiu», ha esgrimit.

El director del CCAES ha informat que «per damunt» del 45 per cent dels casos són asimptomàtics o presimptomàtics, però ha criticat que «si es detecten però no guarden l'aïllament, serveix de poc», apel·lant a la responsabilitat individual per a controlar la pandèmia. Simón ha afegit que la letalitat continua sent «comparativament molt baixa», amb un 0,9 per cent, però que el nombre de casos diagnosticats és «molt elevat».

L'epidemiòleg ha assenyalat que l'efecte de les mesures preses en les últimes setmanes «encara no s'està observant», però ha ressaltat, com a bona notícia, que Espanya es troba «en el primer o segon lloc» a escala europea que més proves realitzen, amb «un esforç diagnòstic enorme». Així, se situa amb 2.118 proves per 100.000 habitants.